Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Βάζουν χέρι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Αύριο Τρίτη στις 10.00 και όχι σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί, θα παραχωρήσει η τρόικα την... πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου.
Στο παρασκήνιο ακούγεται ότι τα μέλη του κλιμακίου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένα με τις τοποθετήσεις κάποιων "ανταρτών" υπουργών που ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των όσων έχουν ήδη υπογραφεί, και κάποιων άλλων που αρνούνται την εφαρμογή κάποιων σημείων...

Βασικό σημείο τριβής λέγεται πως είναι η άρνηση της υπουργού Εργασίας, που τοποθετήθηκε και με άρθρο - παρέμβαση στο Βήμα της Κυριακής, να διαπραγματευτεί τις αλλαγές σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα. Μετά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, όλα δείχνουν πως η τρόικα σκληρύνε τη στάση της και ως προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκτιμούν ότι οι μισθοί δεν ανταποκρίνονται στα δεδομένα της οικονομίας.

Το άρθρο της Λ. Κατσέλη
Η Λούκα Κατσέλη, μεταξύ άλλων στο άρθρο της, επισημαίνει τον «αργό θάνατο του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο», ενώ κάνει λόγο για λάθος «γνωμάτευση» και «θεραπεία» που μπορεί να αποβούν μοιραία για τον «ασθενή». Από την πρώτη στιγμή, οι ελεγκτές του ΔΝΤ είχαν επισημάνει ότι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας θα ήταν το κομβικό σημείο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι μαραθώνιες συσκέψεις του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στην τρόικα και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία, και όπως όλα δείχνουν, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως η κάμψη των αντιδράσεων υπουργών, για την τελική συμφωνία.

Η τρόικα διαμηνύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την τρίτη δόση, ενώ η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Τα «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις των δυο πλευρών αφορούν στην καθυστέρηση προώθησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ καθώς και τις εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ενόχλησε η Λούκα Κατσέλη

Με άρθρο της στο «Βήμα της Κυριακής» η κ. Κατσέλη στρέφεται κατά της συνταγής που προτείνει η τρόικα στις εργασιακές σχέσεις υποστηρίζοντας ότι οι δανειστές έχουν κάνει λάθος εκτίμηση των πραγμάτων. «Για να προτείνει όμως κάποιος το σωστό φάρμακο και τη δοσολογία της θεραπείας χρειάζεται πρώτα να κάνει σωστή διάγνωση. Όπως έχει αποδειχτεί συχνά , η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία», τονίζει μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές έχουν κακή εικόνα για τη συμπεριφορά της υπουργού και τη συνεργασία μαζί της, κάτι που έχει φθάσει πολύ ψηλά στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια για το πρόσωπο της υπουργού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Εργασίας, ζητώντας της να προχωρήσει στην υπογραφή των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ