Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τι ανακοινώνει σήμερα η τρόικα

Ιδιαίτερα αυστηρό αναμένεται να είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι εκπρόσωποι της τρόικας σήμερα το μεσημέρι στις 14.00, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης (plan b) σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που θέτει το μνημόνιο για το 2010.
Τόσο η «αστοχία» της ελληνικής κυβέρνησης να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά στοιχεία, όσο και η αντίδραση ορισμένων υπουργών να εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρή πολιτική, όπως ζητάει η τρόικα, φαίνεται πως...
 δε θα μείνουν «αναπάντητα».

Πρώτο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η δεύτερη επικαιροποίηση του μνημονίου, με όποιο «κόστος» για να δρομολογηθεί η εκταμίευση η Τρίτη δόση του δανείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα γίνουν οι ανακοινώσει από την τρόικα, θα χρειαστούν 10 έως 15 ημέρες μέχρι να υπογραφούν από τις δύο πλευρές, ενώ περίπου στις 17 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το μέρος του δανείου που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ και αρχές Ιανουαρίου αυτό που αντιστοιχεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το επόμενο ραντεβού του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είναι σε τρεις μήνες.

Καρότο και μαστίγιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές θα δηλώσουν ικανοποιημένοι, ωστόσο θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον μέτρα για την καλύτερη εκτέλεση των συμφωνηθέντων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα χρονοδιαγράμματα θα είναι εξαιρετικά αυστηρά, τόσο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όσο και για τις αλλαγές σε ΔΕΚΟ και το ενιαίο μισθολόγιο. Οι «ρυθμίσεις» στις εργασιακές σχέσεις φαίνεται πως αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Στις επαφές με τους υπουργούς της κυβέρνησης οι τοποτηρητές παρατηρούσαν «καθυστερήσεις» στην προώθηση μεταρρυθμίσεων, ενώ πρόσφατο παράδειγμα των αντιδράσεων των υπουργών είναι και το άρθρο φωτιά της υπουργού Εργασίας κ. Λούκας Κατσέλη, που επισημαίνει ότι «η χορήγηση λάθος φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία».
Όλα αυτά βεβαίως, ενώ εκκρεμεί η συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη και η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή μη διατάξεων του Μνημονίου.

ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ