Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ήρθε η σειρά της Πορτογαλίας στο ΔΝΤ

Η περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη δεν αποτρέπεται με το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, καθώς φοβούνται ότι οι αγορές θα "σπρώξουν" και την Πορτογαλία στα "χέρια" ΕΕ - ΔΝΤ....

Τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ θα είναι η οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία και το πρόγραμμα στήριξης της τριετές. Το σχέδιο στήριξης εγκρίθηκε στην προσπάθεια να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία -εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε τη ζώνη του ευρώ σε βαθύτερη κρίση.

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόμιπλε εκτιμά ότι αυτή η κίνηση ενδέχεται να βοηθήσει μακρυπρόθεσμα αλλά δεν θα γλιτώσει Ισπανία και Πορτογαλία. "Θα αποτρέψει την εξάπλωση; Βραχυπρόθεσμα, ναι, αλλά όχι μεσοπρόθεσμα. Ηρεμεί τις αγορές και δίνει χώρο στις άλλες χώρες για να αναπνεύσουν. Ειδικά η Πορτογαλία δεν είναι ακόμα έξω από τη δίνη της κρίσης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Οι λόγοι για την κρίση χρέους των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετικοί. Η περίπτωση της Πορτογαλίας θυμίζει την ελληνική περίπτωση με τη χαμηλή ανάπτυξη και αναταγωνιστικότητα να κυριαρχούν. Αντίθετα στην Ιρλανδία όλα ξεκίνησαν με την κρίση στον τραπεζικό κλαδο, ο οπιός κατέρρευσε στην αγορά ακινήτων.
ΠΗΓΗ: NEWSPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ