Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ένα βήμα πριν από τον «εμπορικό πόλεμο» βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα

Ο Ομπάμα προειδοπoίησε τις χώρες που δεν παρουσιάζουν ελλείμματα αλλά πλεόνασμα να σταματήσουν την επιθετική πολιτική σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ μέσω ενός «αδύναμου νομίσματος» δήλωση η οποία με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο στρεφόταν κατά της νομισματικής πολιτικής της Κίνας.
Ουσιαστικά ο αμερικανός πρόεδρος για πρώτη φορά απείλησε πως θα εφαρμόσει την πολιτική του προστατευτισμού απέναντι στα κινεζικά προϊόντα εφαρμόζοντας την τακτική της υψηλής φορολόγησής τους πριν την είσοδό τους προς την αμερικανική αγορά.
Από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός Χου Γιανμπάο, είπε πως η χώρα του θα προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής αλλά σταδιακά και χωρίς να βιάζεται. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδους της APEC και ένα εικοσιτετράωρο μετά το τέλος της συνόδου της ομάδας των είκοσι πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G20) όπου πέρα από γενικόλογες διατυπώσεις δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τους παρευρισκόμενους ηγέτες.
«Στην προσπάθειά του να προχωρήσει και να αναπτυχθεί οποιοδήποτε έθνος, πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η μοναδική διέξοδος να το πράξει αυτό δεν είναι να εξάγει αγαθά μόνο προς τις ΗΠΑ», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα. Λίγο αργότερα μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου, ο κινέζος πρωθυπουργός λαμβάνοντας το λόγο στο ίδιο βήμα, επεσήμανε πως: «επιθυμούμε αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και δεσμευόμαστε πως θα προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της ισοτιμίας του Γουάν (κινεζικό νόμισμα) σε σχέση με τα υπόλοιπα ισχυρά νομίσματα. Όμως χρειαζόμαστε χρόνο για να το κάνουμε αυτό. Βιαστικές κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα».
ΠΗΓΗ: http://newsn.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ