Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Κατατέθηκε στη Βουλή το πόρισμα για τη Siemens

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Βουλής το τελικό κείμενο του πορίσματος για την υπόθεση της Siemens, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών.
Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.
Όλα τα κόμματα συμφωνούν στον περαιτέρω έλεγχο μέσω επιτροπής προκαταρκτικού ελέγχου, αλλά οι διαφορές εντοπίζονται στα πρόσωπα που υποδεικνύονται.
Με δεδομένο, ότι σε γενικές γραμμές, γίνεται αποδεκτό- έστω και με αστερίσκους από τη ΝΔ- το κεφάλαιο των πραγματικών περιστατικών, το μόνο που απομένει ως ζέον και διαμφισβητούμενο, τουλάχιστον για τον τρόπο που καταρτίστηκε, είναι η αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών και φυσικά ο κατάλογος των πρώην υπουργών που έχουν καταρτίσει τα κόμματα για περαιτέρω αναζήτηση ευθυνών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και 14 ακόμη πρώην υπουργοί είναι συνολικώς οι προτεινόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν είναι δεδομένο, ότι αυτοί θα βρίσκονται στην πρόταση για προκαταρκτική, εκτός των δώδεκα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της πλειοψηφίας.
Με δήλωσή του αμέσως μετά την κατάθεση του πορίσματος, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης σημειώνει ότι όλα τα κόμματα προτείνουν περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Επισημαίνοντας τις 17 ομόφωνες πορισματικές αναφορές ο κ. Βαλυράκης επισημαίνει τέσσερις κοινά αποδεκτά θέσεις:

-Η Επιτροπή ομόφωνα διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν εμπίπτει για την παραγραφή στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
-Οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2005, όφειλαν από καιρού να είχαν προχωρήσει σε βάθος την εξέταση συγκεκριμένων εμπλεκομένων προσώπων είτε αυτά είναι οι γνωστοί δωροδοκήσαντες, πρώην στελέχη της SIEMENS, είτε παρένθετα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος.
-Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή υπολογίζει κατ' εκτίμηση ότι η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη αυτή δραστηριότητα ανέρχεται στο ποσόν των 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
- Η Επιτροπή ομόφωνα προτείνει την άσκηση αγωγών αποζημίωσης και την επιβολή προστίμων καθ' όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σαφή και υπεύθυνη στάση οδήγησε την υπόθεση της Siemens στη Βουλή και σε κάθε αρμόδια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να δοθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της ιστορίας αυτής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο της επίσκεψής του στο ΤΕΙ Καβάλας.
«Πέτυχε ακόμη να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο ή και να εντάξει σε αυτό παραμέτρους που δεν είχαν προβλεφθεί για να πετύχει την απόλυτη διαφάνεια και αποκάλυψη της αλήθειας», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μ. Μπαρόζο, ζητά τη συνδρομή της Κομισιόν προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιωθεί για την τεράστια οικονομική ζημία εξ' αιτίας των πρακτικών λαδώματος που εφάρμοζε η εταιρεία Siemens για την ανάληψη μεγάλων δημοσίων έργων. 
Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρει ότι στο σκάνδαλο SIEMENS, στο οποίο «εμπλέκονται τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι πρακτικές «λαδώματος» που εφάρμοζε η εταιρεία αυτή, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου και σε αυτονόητη νόθευση του ανταγωνισμού».

Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ζητά από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασχοληθούν με τις πρακτικές της SIEMENS στην Ελλάδα, ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο για την τεράστια οικονομική ζημία την οποία έχει υποστεί.
Στη χώρα μας εγείρουν και επίσημα θέμα αποζημιώσεων κατά της Siemens, για την βλάβη που υπέστη το Δημόσιο από τις υπερτιμολογημένες συμβάσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας απέστειλε επιστολή εκ μέρους του πρωθυπουργού προς την διοίκηση της εταιρίας Siemens με την οποία θέτει θέμα αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου από τις πρακτικές της εταιρίας και ζητά την πλήρη συνεργασία της στην έρευνα
.
«Η Ελληνική Δημοκρατία θα αναζητήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την ανόρθωση της δικής της άμεσης ζημίας από τις φάυλες πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρία σας», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens, Π. Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης

Ήδη άλλες χώρες που επίσης ενεπλάκησαν σε ανάλογο σκάνδαλο με τη γερμανική εταιρεία, κέρδισαν τα πρώτα δικαστήρια.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής πρότεινε εξονυχιστικούς ελέγχους των "πόθεν έσχες" όλων των υπουργών και υφυπουργών από το 1974 μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ:PATHFINDERNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ