Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μήπως ντύνετε υπερβολικά το παιδί σας;

Μήπως στην προσπάθεια σας  να το προστατεύσετε από την πιθανότητα να αρρωστήσει, το παρακάνετε;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζανης εξηγεί τη σημασία του μέτρου..

Οι σύγχρονοι Έλληνες γονείς χαρακτηρίζονται από δύο υπερβολές: ταΐζουν και ντύνουν υπερβολικά το παιδί τους. Δυστυχώς το σύνδρομο της κατοχής (πείνα και κρύο) μεταφέρεται από τους γεροντότερους στους νεότερους γονείς ακόμη και σήμερα...

  Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να σας τρομάζουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να ντύνετε και να σκεπάζετε υπερβολικά το παιδί σας διότι δυστυχώς μπορεί να φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή το παιδί θα αρρωστήσει.
  Πάν Μέτρον άριστον.Η σωστή θερμοκρασία του παιδικού δωματίου αλλά και ολόκληρου του σπιτιού σε συνδυασμό με τα κατάλληλα ρούχα και σκεπάσματα, θα σας εξασφαλίσουν υγεία και μείωση των ασθενειών όλο το χειμώνα.
  
Ακόμη και τις χειρότερες μέρες του χειμώνα το σπίτι πρέπει να αερίζεται καθημερινά ανοίγοντας πολλές φορές τα παράθυρα. Μέσα στο σπίτι εγκλωβίζονται σκόνες, μικρόβια και διάφορα άλλα αλλεργιογόνα που φωλιάζουν σε μοκέτες, ταπετσαρίες, πάνινα παιχνίδια και αλλού.
  
Γι αυτό και πολλοί γονείς παραπονιούνται πως παρόλο που τα παιδιά είναι συνέχεια μέσα στο σπίτι αρρωσταίνουν. Η σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να είναι σταθερή, 18-20 βαθμούς και όχι περισσότερο. Όμως σημασία έχει και το ντύσιμο του παιδιού το οποίο θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Αν το παιδί ιδρώσει κινδυνεύει να αρρωστήσει καθώς η άμυνα του μειώνεται. Μόνο κατά τη διάρκεια του μπάνιου η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 20-24 βαθμούς και αυτό μέχρι να ξαναντυθεί.
  
Οι μετακινήσεις και οι βολτούλες έξω από το σπίτι δεν είναι απαγορευτικές ούτε για τα μωρά. Το παιδί πρέπει να ντύνεται καλά αλλά όχι ασφυκτικά. Προτιμήστε τα πολλά και λεπτά ρούχα, ώστε αν χρειαστεί να αυξήσετε ή να μειώσετε κάποια από αυτά.
  
Επιπλέον ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο δε χρειάζονται υπερβολές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο κλιματισμός θα πρέπει να είναι 22-24 βαθμούς και τα παιδιά να μη φορούν τα παλτό τους.
  
Να μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική ζέστη προκαλεί ξηρότητα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να στεγνώνουν οι βλεννογόνοι των αεροφόρων οδών-μύτη, φάρυγγας κτλ) και έτσι διευκολύνεται η είσοδος μικροβίων στον οργανισμό του παιδιού.
  Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει κάποιος υγραντήρας στο δωμάτιο ή βρεγμένες πετσέτες στα καλοριφέρ..
ΠΗΓΗ :Τlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ