Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Εξαγγελίες Ραγκούση για να ηρεμήσει η Κοινή Γνώμη.

Οι εξαγγελίες που έκανε σήμερα ο υπουργός εσωτερικών, κατά τη γνώμη μας, μάλλον έχουν στόχο να μειώσουν το μένος των πολιτών κατά των πολιτικών, παρά να επιλύσουν πραγματικά προβλήματα του πολιτικού συστήματος. Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά του κομματικού κράτους, αλλά οι προτάσεις που παρουσίασε, περισσότερο είναι νομοθετικά φτιασιδώματα του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, παρά βαθιές θεσμικές τομές αλλαγής του.
1) Προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής στην οποία θα συμμετέχουν βουλευτές και δικαστές με την πλειοψηφία υπέρ των δικαστών, για να ελέγχουν υποτίθεται τους βουλευτές. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί θα πρέπει να συμμετέχουν ελέγχοντες και ελεγχόμενοι (εν προκειμένω οι βουλευτές) στο ίδιο όργανο. Στο χωριό μας λένε «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς». Αυτός ο συγχρωτισμός στην ίδια επιτροπή ελεγχόντων και ελεγχόμενων δεν πείθει κανέναν. Η επιτροπή θα πρέπει να αποτελείται μόνο από δικαστές και μόνο κατόπιν κληρώσεως και όχι από τους ανώτατους δικαστές που προαγάγει και διορίζει η ίδια η κυβέρνηση.
2) Προτείνει αυστηρότερες διοικητικές ποινές, για τους παρανομούντες περί τα οικονομικά των, βουλευτές, ακόμα και έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Πρώτον αυτό το «ακόμα» προφανώς θα έχει πολλά σκαλοπάτια για να το φτάσεις, άρα ατιμωρησία και δεύτερον, τις οποίες ποινές θα τις επιβάλλει η ανωτέρω επιτροπή, άρα τίποτα.

3) Προτείνει αναδρομικό έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Μα αν δεν κάνουμε λάθος τόσα χρόνια τώρα ισχύει το «πόθεν έσχες», επομένως τι θα εξετάσουμε; Τις ίδιες τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις; Και ας υποθέσουμε ότι βρέθηκε κάτι μεμπτό γιο κάποιον που δεν είναι πλέον βουλευτής, ποια θα είναι η ποινή του; Υπάρχουν εξάλλου και οι παραγραφές που ήδη έχουν συντελεστεί, για να μην ξεχνιόμαστε.

4) Προτείνει μείωση της τακτικής επιχορήγησης στα κόμματα. Μα τα πολλά χρήματα τα κόμματα τα βρίσκουν από αλλού. Τι νόημα έχει λοιπόν η όποια μείωση της επιχορήγησης, η οποία εξάλλου έπρεπε ήδη να είχε γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας;

5) Τέλος προτείνει την ανάρτηση όλων των εσόδων και των δαπανών στο διαδίκτυο. Αυτό και αν είναι προπαγανδιστικό πυροτέχνημα. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι το ΚΚΕ δεν τα δημοσιεύει, τι θα κάνει τότε ο κ. Ραγκούσης; Θα κάνει ντα το ΚΚΕ; Γιατί λοιπόν δεν ψηφίζει έναν νόμο που θα λέει ότι όλα τα κόμματα υποχρεούνται να τηρούν φορολογικά βιβλία και στοιχεία, θα διαθέτουν ΑΦΜ και θα ελέγχονται από επιτροπή δικαστών. Όποιο κόμμα δεν συμμορφώνεται δεν έχει θέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γιατί δεν το κάνει; Απλά γιατί δεν θέλει. Απλά γιατί αυτό απαιτεί αλλαγή του πολιτικού συστήματος, μέρος του οποίου είναι το ΚΚΕ και το κάθε κόμμα.

Αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως, αν καθίσει και αναλύσει σε βάθος τις προτάσεις που εξαπολύει κάθε φορά η εκτελεστική εξουσία, ότι στην ουσία πρόκειται για προτάσεις και νομοσχέδια, απλά φτιασιδώματα του φθαρμένου και σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο και πρέπει να αλλάξει συθέμελα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για πολιτικά αφελείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ