ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΤΣΕΣΜΕ»
Προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Κύριοι Υπουργοί,
Tα Τουρκικά ερευνητικά σκάφη «Πίρι Ρέϊς» και «Τσεσμέ» από τις 17 Ιουλίου μπαινοβγαίνουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου και κοντά στη Σαμοθράκη, αντιστοίχως, πραγματοποιώντας έρευνες, οι οποίες σύμφωνα με ναυτική αναγγελία της Τουρκίας, θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου, η κυβέρνηση της Άγκυρας θα προβεί σε δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση ερευνών πετρελαίου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, με προοπτική ανάθεσης εντός του επομένου έτους 2011.
Η κυβέρνηση έχει αρκεσθεί σε ένα διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Τουρκία για παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα των παραπάνω περιοχών, σε μια ενημέρωση των εκπροσώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Ευρώπη από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Δημήτρη Δρούτσα και στην διακριτική παρακολούθηση των πλοίων από σκάφος του Λιμενικού.
Με βάση επισυναπτόμενο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά στην εφημερίδα Espresso της Κυριακής (25 Ιουλίου,2010, σελίδες 23-25, με τίτλο : «Το πλοίο της πρόκλησης») το «Πίρι Ρέϊς» πραγματοποιεί, σύμφωνα με το δημοσιευόμενο επίσημο φάκελο του Ινστιτούτου Ωκεανογραφικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου με έδρα τη Σμύρνη, έρευνες στη θάλασσα, στο βυθό και στο υπέδαφος. Οι έρευνες αυτές αφορούν φυσική ωκεανογραφία, βιοποικιλότητα «γύρω από Τουρκικά ύδατα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσιευόμενο φάκελο, σεισμικές έρευνες, βυθομετρικές χαρτογραφήσεις, απεικονίσεις βυθών και μικροσκοπικές σαρώσεις.
Κατόπιν όλων των παραπάνω
Ερωτάστε:
1. Πέραν της ναυτικής αναγγελίας, έχει ενημερώσει η Τουρκία την Ελλάδα, δια της επισήμου οδού, για το χαρακτήρα, τη φύση, την έκταση, το σκοπό και το χρονικό ορίζοντα του προγράμματος ερευνών της, όπως έχει υποχρέωση από το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και την αρχή της καλής γειτονίας, καθώς η Ελλάδα αποτελεί ενδιαφερόμενο παράκτιο κράτος με νόμιμα δικαιώματα; Αν ναι, να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό κείμενο.
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως τα αποτελέσματα των πάσης φύσεως ερευνών από τις Τουρκικές αρχές;
3. Υπάρχει πρόγραμμα ερευνών των αντίστοιχων επιστημονικών φορέων της χώρας μας και ποιες περιοχές αφορά;
4. Σκέπτεται η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει έρευνες στις ίδιες περιοχές που παραβιάστηκαν από τα παραπάνω Τουρκικά πλοία, ώστε να υπογραμμισθεί εμπράκτως η άσκηση του δικαιώματός μας επί της υφαλοκρηπίδας;
5. Πότε προγραμματίζει η κυβέρνηση την κατάθεση του ανακοινωθέντος νομοσχεδίου για την διαγράμμιση θαλασσίων οικοπέδων πετρελαίου;
6. Σε ποιες συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου η άλλης περιοχής ,θα κάνει έρευνες η Ελλάδα για ανεύρεση πετρελαίου; Να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα και οι χάρτες από τους αρμόδιους φορείς .
7. Εκτός από την παρακολούθηση των παραβιάσεων της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή εκτός από την πιστοποίηση του βιασμού της εθνικής μας αξιοπρέπειας και ακεραιότητας στο Αιγαίο, πως προτίθεται η κυβέρνηση να υπερασπισθεί τα δίκαιά μας; Εξετάζει το ενδεχόμενο καταγγελίας της Τουρκίας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Ο.Η.Ε για τις εν εξελίξει παράνομες δράσεις της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
8. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα χρήσης όλων των μέτρων αυτοάμυνας με βάση το καταστατικό του ΟΗΕ;
9. Να κατατεθούν στη Βουλή το κείμενο του ελληνικού διαβήματος και η απάντηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου