Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η ξεφτίλα του ΠΑΣΟΚ: Κουρεύουν 12% τους μισθούς

Σε κατ' αρχήν συμφωνία για την υποχώρηση των μισθών μιας επιχείρησης έως και 12% κάτω των κλαδικών σε συνδυασμό με «πάγωμα» των απολύσεων και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη κατέληξαν αργά χθες βράδυ οι κοινωνικοί εταίροι.
Μετά την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και των εμπόρων υπό την προεδρία της κ. Λούκας Κατσέλη -λόγω κατάληψης των γραφείων από το ΠΑΜΕ- οι κοινωνικοί εταίροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και τελικά...
 επικύρωσαν την κάτωθι συμφωνία-πρόταση προς την κυβέρνηση εν όψει της νομοθετικής παρέμβασης σε εφαρμογή του Μνημονίου και για την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου τον προσεχή Μάρτιο:


Παρά την κατάληψη, το ΠΑΜΕ δεν κατάφερε να σταματήσει τη συμφωνία. Σε πηγαδάκι πάντως τα είπε με την Κατσέλη


* Οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θα προβλέπουν υποδεέστερες, των κλαδικών, αμοιβές θα ονομάζονται «ειδικές» και θα επιτρέπεται να αποκλίνουν έως και 12% των κλαδικών.

* Η διάρκεια της «ειδικής» σύμβασης θα είναι 1 συν 1 έτος και με στόχο την προστασία της απασχόλησης. Ετσι, στο χρονικό αυτό διάστημα θα απαγορεύονται οι απολύσεις. Αμέσως μετά οι μισθοί θα επανέρχονται στο ύψος των κλαδικών.

* Στις επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, που μέχρι σήμερα δεν συνάπτονται επιχειρησιακές συμβάσεις, θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για την αποδοχή της μείωσης των αποδοχών. Στις μικρότερες εταιρείες (κάτω των 21 ατόμων) όπου δεν μπορεί να συγκροτηθεί σωματείο για τη σύναψη «ειδικής σύμβασης» θα έχει ενεργό συμμετοχή η κλαδική ομοσπονδία. Κατά συνέπεια, δεν θα είναι εύκολο η ομοσπονδία, που υπογράφει μια σύμβαση ορισμένου ύψους στη συνέχεια και χωρίς τη βασανιστική εξέταση όλων των δεδομένων, να δεχτεί αυτή η σύμβαση να ανατραπεί και να μειωθούν οι μισθοί σε μια μεμονωμένη επιχείρηση.

* Διατηρείται η ευχέρεια επέκτασης της σύμβασης και στα μη μέλη (εργοδότες και εργαζομένους) που δεν εκπροσωπούνται στις ενώσεις τους ή στις διαπραγματεύσεις. Η επέκταση έως σήμερα γινόταν με απόφαση του/της αρμοδίου υπουργού Εργασίας και ύστερα από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Ολη η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των επιτηρητών, αφού στο Μνημόνιο προβλέπεται η οριζόντια και χωρίς «αχρείαστες προϋποθέσεις» ευχέρεια μείωσης των συνήθων μισθών και η μη επέκταση των συμβάσεων. «Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν λίπος να κάψουν πριν από τη μείωση των μισθών», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Ασημακόπουλος. Συνήθως «καταβάλλουμε εξ ιδίων φόρο μισθωτών, ασφαλιστικές εισφορές, μισθό πάνω από τις κλαδικές», κατέληξε.

Η κατ' αρχήν συμφωνία σε αντίθεση με τις δρακόντειες προβλέψεις -διάλυσης των ελαχίστων αμοιβών και επιβολής του νόμου της ζούγκλας- που οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και ορισμένοι εκδότες διά της τρόικας έθεσαν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, αναμφίβολα πρέπει να αποδοθεί στην απομόνωση του ΣΕΒ, την εμμονή της ΓΣΕΕ στη διατήρηση της πρόβλεψης ο μισθωτός να επιλέγει τη συμφερότερη διάταξη, αλλά και στην επιμονή της κ. Κατσέλη να επαναδιαπραγματευτεί την επίμαχη διάταξη με τους κοινωνικούς εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά για την κυβέρνηση, αυτή θα κριθεί συνολικά με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει έως την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ