Η πιο δύσκολη χρονιά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας θα είναι το 2011, κάτι που επιβεβαιώνει και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
Κατά τον πρωθυπουργό, ο οποίος προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο και ενέκρινε την κατάθεση του προϋπολογισμού, πρόκειται για το δεύτερο ημίχρονο του μεγάλου αγώνα για τη σωτηρία της χώρας, την έξοδο από την ύφεση και το πέρασμα σε μια εποχή οικονομικής σταθερότητας.
Το 2011 θα είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η τελευταία χρονιά ύφεσης για τη χώρα, που ελπίζεται ότι από το 2012 θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βγαίνοντας από το μαύρο τούνελ της οικονομικής δυσπραγίας...
Ο προϋπολογισμός Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4% του Α.Ε.Π. την επόμενη χρονιά από 9,4% το 2010 προβλέπει το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων που επηρέασαν το 2010 και δημιούργησαν ένα νέο σημείο εκκίνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, πετύχαμε μείωση του ελλείμματος άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ» αναφέρεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.
Με δεδομένη τη δραματική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, τόσο για το 2009 όσο και για το τρέχον 2010, αλλά και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, που καθιστά απαγορευτική κάθε σπατάλη, ο προϋπολογισμός προβλέπει εξοικονόμηση ενός ποσού 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή η δραστική μείωση των ελλειμμάτων και να συνεχιστεί η παροχή της δανειοδοτικής ανάσας από την τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από τις προβλέψεις που μιλούσαν για εξοικονόμηση περάν του μνημονίου ποσού το πολύ 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, η δημοσιονομική προσαρμογή που προέκυψε μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011. Αυτό σημαίνει περικοπές και αλλαγές στον μεγάλο ασθενή του Δημοσίου, τις ΔΕΚΟ.
Είναι δεδομένο, κατ' εντολή της τρόικας, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεδομένου ότι το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα ύψους 9,15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5-4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπές σε βασικούς τομείς της δημόσιας ζωής και κυρίως πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης, προβλέπει δραστικές μειώσεις στις ΔΕΚΟ, στον τομέα της δημόσιας υγείας, στα ασφαλιστικά ταμεία και αλλού. Στόχος, η συγκέντρωση ενός ποσού μεταξύ των 3,5 με 4 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών και δεν θα αφορούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα και με διαβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ανακοινώνονται αλλαγές στον Φ.Π.Α. Αλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους, θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι αλλαγές θα σχετίζονται με μειώσεις σε μερίδα αγαθών πρώτης ανάγκης και ταυτόχρονη αύξηση σε άλλα είδη, που είτε θεωρούνται πολυτελείας είτε απλώς απαρτίζουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς.
Συγκεκριμένα, θα ανακοινωθεί μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 11% στο 6,5% στα φάρμακα και στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Θα μειωθεί, επίσης, στο 6,5% ο Φ.Π.Α. στο ψωμί και το γάλα.
Αντίθετα, στη συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και των προϊόντων που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, ο Φ.Π.Α. θα ανέλθει από το 11% στο 13%, ενώ για τρόφιμα πολυτελείας θα υπάρξει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή του 23%.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου