Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το δράμα του Γκέοργκ Μπύχνερ «Ο Θάνατος του Δαντόν» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού ανεβαίνει στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, το οποίο έγραψε σε ηλικία 21 ετών το 1825 και ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή το 1902. Το 1916 καθιερώθηκε ως ένα από τα κλασικά έργα της ευρωπαϊκή δραματουργίας από τον Μαξ Ράινχαρντ, ενώ στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα έργα που ανέβασε ο Φώτος Πολίτης στο Εθνικό Θέατρο το 1933.
Στο έργο, ο Δαντόν (Ηλίας Mελέτης), μία από τις ηγετικές φιγούρες της Γαλλικής Επανάστασης, έχει κουραστεί από τις αδιάκοπες εκτελέσεις και την ανούσια πλέον αιματοχυσία κι έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώην σύντροφό του και συνεπαναστάτη, τον πανίσχυρο Ροβεσπιέρο (Βασίλης Ανδρέου), ο οποίος αρχίζει να δρομολογεί την καταστροφή του. O Δαντόν, αν και θα μπορούσε να δραπετεύσει και να σωθεί, αφήνει τα γεγονότα με προφανή αδιαφορία να ακολουθήσουν τη ροή τους. Συλλαμβάνεται, δικάζεται και τελικά αποκεφαλίζεται.

Πίσω από την απάθειά του κρύβεται η φιλοσοφική πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος είναι ανίσχυρος μπροστά στις ιστορικές εξελίξεις και ότι ο ιδεαλιστικός αγώνας για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία δεν έχει κατά βάθος κανένα νόημα, όπως και η ίδια η Δημιουργία.

Παράλληλα με την παράσταση θα πραγματοποιηθούν και δυο συζητήσεις. Η πρώτη θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή μετά την παράσταση με τους συντελεστές της παράστασης, σε συντονισμό του θεατρολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πλάτωνα Μαυρομούστακου. Στις 7 Φεβρουαρίου στις 19:00 θα ακολουθήσει η συζήτηση «Πολιτική βία και φανατισμός: Μια συζήτηση με αφορμή την παράσταση Ο θάνατος του Δαντόν του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού», με ομιλητές τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερέμη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πάντειου Πανεπιστημίου Βασιλική Γεωργιάδου, τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κ. Ψυχογιό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ