Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Διαβεβαιώσεις Γ. Κουτρουμάνη στη Βουλή για το ασφαλιστικό

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και καμία περίπτωση για αλλαγές στα όρια ηλικίας ή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων», δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 8,5%. Τόνισε πάντως ότι οι όποιες αλλαγές και προσαρμογές θα είναι αποτέλεσμα σειράς σχετικών μελετών. Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία κύριας ασφάλισης, ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη βελτίωση του ασφαλιστικού.

Όπως τόνισε, για τα 4 μεγάλα ταμεία που καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων, η δαπάνη αθροιστικά για συντάξεις θα είναι σταθερή ως ποσοστό του ΑΕΠ από τώρα και για 4 δεκαετίες.

Δήλωσε επίσης ότι «χωρίς την παρέμβασή μας στο ασφαλιστικό, οι δαπάνες για συντάξεις θα έφταναν το 24% του ΑΕΠ ως το 2060, πράγμα που θα οδηγούσε σε δημοσιονομική έκρηξη».

«Η προοπτική των ταμείων και ασφαλιστικού αλλάζει ριζικά», είπε ο αν. υπουργός και σχολίασε ότι «από μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με ελλείμματα, μπαίνουμε σε πορεία βιωσιμότητας και επάρκειας του συστήματος και θέτουμε τις βάσεις να πάρουν σύνταξη όλοι οι εργαζόμενοι».

Οι αναλογιστικές μελέτες για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Δημόσιο


Με βάση τις μελέτες που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας:

-Τα βασικά αποτελέσματα για το ΙΚΑ είναι ότι η αύξηση του ελλείμματος μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις περιορίζεται σημαντικά, όπως και οι δαπάνες για τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα, από το 1% του ΑΕΠ που ήταν το έλλειμμα το 2010, το 2060 θα φθάσει το 1,65% του ΑΕΠ. Χωρίς τις αλλαγές θα έφθανε το 4,5% του ΑΕΠ.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες για συντάξεις θα έφθαναν το 7,16% του ΑΕΠ και περιορίζονται 4,72% (αύξηση σε σχέση με το 2010, 1,13% του ΑΕΠ)

-Στον ΟΑΕΕ η αύξηση του ελλείμματος μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις περιορίζεται όπως και οι δαπάνες για τις συντάξεις.
Η αύξηση της δαπάνης για συντάξεις θα είναι για τον ΟΑΕΕ το 2060 σε σχέση με το 2009 περίπου 0,88% του ΑΕΠ από 1,59% του ΑΕΠ, που θα ήταν η αύξηση χωρίς τις αλλαγές.

-Στο ΟΓΑ και το Δημόσιο υπάρχει μείωση σημαντική σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Έτσι με βάση τις μελέτες οι δαπάνες για τον ΟΓΑ μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%).
Αντίστοιχα στο Δημόσιο έχουμε μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).
ΠΗΓΗ:NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ