Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Έκρηξη κοινωνικής δυσαρέσκειας σε Τυνησία και Αλγερία

Σε κλοιό διαδηλώσεων τελούν εδώ και αρκετές ημέρες Τυνησία και Αλγερία, με πρωταγωνιστές τους νέους, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της ανεργίας.
Στην Τυνησία, οι ταραχές ξεκίνησαν μετά την αυτοπυρπόληση ενός νεαρού πλανόδιου πωλητή (επιστήμονα της Πληροφορικής), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι οι Αρχές τού κατέσχεσαν το καρότσι με τα προϊόντα του...

Το περιστατικό συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο νεαρός δεν είχε άδεια πωλητή. Οι συγγενείς του απάντησαν ότι λόγω της ανεργίας αναγκάστηκε να εργαστεί ως πωλητής για να ζήσει την οικογένεια του.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας ακόμα νεαρός αυτοκτόνησε πέφτοντας σε καλώδια υψηλής τάσης, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την ανεργία και το κόστος της ζωής.

Τα γεγονότα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, αλλά και σε μικρότερες πόλεις της χώρας.

Παράλληλα, διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις και από τους φοιτητές, ενώ στην κηδεία του νεαρού μικροπωλητή συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα.

Μάλιστα, όπως έγραψε η El Pais, χάκερς κατάφεραν να «μπουν» σε όλα τα κυβερνητικά sites, αναρτώντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

«Η ανεργία είναι η σπίθα που προκάλεσε τις διαδηλώσεις» έγραψε στο blog της μια νεαρή: «Οι νέοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ένα καθεστώς που μετρά ήδη 27 χρόνια στην εξουσία και χαρακτηρίζεται πλέον από διαφθορά και έλλειψη βασικών ελευθεριών».

Η διαφθορά στην οικογένεια του Τυνήσιου προέδρου «πρωταγωνίστησε» και στις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Τα μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν τις διαδηλώσεις και βασική πηγή ενημέρωσης αποτέλεσαν τα blogs και το Facebook.

Παρά το γεγονός ότι η Τυνησία είναι η πιο πλούσια χώρα της περιοχής, οι άνεργοι ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες (σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων).

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Αλί εξέφρασε τη λύπη του για την υπόθεση του νεαρού πωλητή, ενώ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει περισσότερα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Διαδηλώσεις και στην Αλγερία
Διαδηλώσεις κατά της ανεργίας και της ακρίβειας πραγματοποιήθηκαν και σε πόλεις της Αλγερίας με πρωταγωνιστές νέους, σε αρκετές περιπτώσεις κουκουλοφόρους, οι οποίοι πετούσαν πέτρες στην Αστυνομία.

Όπως μετέδωσε η El Pais, οι διαδηλώσεις στη χώρα ήταν πιο αυθόρμητες, αλλά περισσότερο βίαιες.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε γαλλικές πόλεις από Τυνήσιους και Αλγερινούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ