Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τηλεφωνική συνομιλία Μπ. Ομπάμα-Τ. Ερντογάν για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο


Τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού πρέπει να αναγνωριστούν από τους ηγέτες τους, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα
και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Κυριακή από το γραφείο Τούρκου πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν «νόμιμα και φυσικά δημοκρατικά δικαιώματα» τα όσα διεκδικούν τις τελευταίες μέρες οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι πολίτες.
Όπως αναφέρει εξάλλου η ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος -που είχε την πρωτοβουλία της τηλεφωνικής επικοινωνίας- αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση των εξελίξεων από την Τουρκία, «η οποία έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση στην περιοχή και ηγέτες που ήρθαν στην εξουσία κερδίζοντας πολλές διαδοχικές εκλογές».
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός συμμερίζονται την ανησυχία για τις εξελίξεις και την «αστάθεια που μπορεί να πλήξει χώρες στην περιοχή» και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι η Αγκυρα έχει αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ενθάρρυνση λαϊκών εξεγέρσεων. Μόνο τυπικές δηλώσεις για την αναταραχή στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Σομαλία και τον Λίβανο έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Την Παρασκευή ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως οι κυβερνήσεις της περιοχής «πρέπει να ακούσουν τους πολίτες τους και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους». «Τα δίκαια αυτά αιτήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ