Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εισαγωγή στις αλλεργίες


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Παθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου 35.000.000 ασθενείς υποφέρουν από αλλεργίες ενώ 9.000.000 από αυτούς πάσχουν από άσθμα.....


Ως «αλλεργία» ορίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στο σώμα με την εισπνοή, με την κατάποση ή τέλος, με την επαφή στο δέρμα. Οι ουσίες που προκαλούν ευαισθητοποίηση ονομάζονται «αλλεργιογόνα».

Πότε εμφανίζεται η αλλεργία
Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμη και τα βρέφη μπορεί να εκδηλώσουν τα χαρακτηριστικά σημεία της αλλεργίας. Τα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα αλλεργίες σε σύγκριση με τους ενήλικες. Παρά ταύτα ορισμένα άτομα εκδηλώνουν τα πρώτα αλλεργικά συμπτώματα σε μεγάλη ηλικία.

Είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση της αλλεργίας
ΝΑΙ. Ένα ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνουν στη συνέχεια και άσθμα. Εάν παραμεληθεί το άσθμα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει στη συνέχεια σε πολύ σοβαρές επιπλοκές. Η άποψη ότι το παιδί πάντοτε υπερνικά το πρόβλημά του μεγαλώνοντας δεν είναι απόλυτη ορθή. Παρά ταύτα το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τη συνεργασία όλων των μελών της οικογενείας. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες του ασθενούς για βελτίωση και έλεγχο του άσθματος.

Πώς μπορώ να ανακαλύψω τα αίτια της αλλεργίας μου
Ο Αλλεργιολόγος σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό της παθήσεώς σας και θα μελετήσει το περιβάλλον στο χώρο του σπιτιού και της εργασίας σας, τον τρόπο διατροφής σας και τις συνήθειες διαβιώσεώς σας. Παράλληλα με την κλινική εξέταση απαιτείται και εργαστηριακός έλεγχος. Με τη βοήθεια διαλυμάτων από γνωστά αλλεργιογόνα θα σας υποβάλλει σε δερματικές δοκιμασίες για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι κάποια αλλεργία. Οι δερματικές δοκιμασίες ή αλλεργικά tests, αποτελούν μια οικονομική, αξιόπιστη και γρήγορη μέθοδο διερεύνησης των αλλεργικών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των δερματικών, χρησιμοποιούνται και αιματολογικές εξετάσεις (RAST ή EAST) για την εκτίμηση των κυκλοφορούντων ειδικών αντισωμάτων έναντι των διαφόρων αλλεργιογόνων. Τα αποτελέσματα όλων των δοκιμασιών αξιολογούνται βάσει κλίμακας από 0-4+.

Πώς αντιμετωπίζονται τα αλλεργικά νοσήματα
Ο στόχος της θεραπείας των ασθενών με αλλεργικά νοσήματα είναι η επίτευξη της μέγιστης συμπληρωματικής ανακούφισης με όσον το δυνατόν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πλέον πρακτική και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή των αλλεργιογόνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων με φάρμακα. Τα άτομα εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στη φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα ή δεν κατέστη εφικτή η αποφυγή των αλλεργιογόνων εκείνων που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τα αλλεργικά συμπτώματα, θα πρέπει να παραπέμπονται στον Αλλεργιολόγο προκειμένου, μετά από προσεκτική εκτίμηση της κατάστασής τους, να υποβληθούν σε ειδική θεραπεία απευαισθητοποιήσεως.

Αποφυγή των αλλεργιογόνων
Η αποφυγή της έκθεσης σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα είναι μία απλή και αποτελεσματική μέθοδος αν και μερικές φορές είναι δύσκολη η εφαρμογή της. Οι γύρεις μπορούν να μεταφερθούν με τη βοήθεια του αέρα σε αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων και να μολύνουν αστικές, αλλά και αγροτικές περιοχές. Όμως, οι συγκεντρώσεις γύρω από το φυτό υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες που διαπιστώνονται στην ατμόσφαιρα και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ακόμη και σε μετρίως ευαισθητοποιημένους ασθενείς. Ο προσεκτικός καθαρισμός του σπιτιού βοηθά στην ελάττωση της έκθεσης στην οικιακή σκόνη, όπως επίσης και η χρησιμοποίηση πλαστικών καλυμμάτων στα στρώματα και τα μαξιλάρια που αποτελούν τους κύριους χώρους ανάπτυξης των ακάρεων της οικιακής σκόνης. Στα περισσότερα κλίματα το «κλειστό» σπίτι δεν είναι εύκολα ανεκτό, εάν δεν υπάρχει συσκευή κλιματισμού. Η προσθήκη ηλεκτροστατικών κατακρημνιστών και υψηλής ποιότητας φίλτρων καθαρισμού αέρα είναι πολύ αποτελεσματική γιατί κατακρατούν το 99% περίπου των σωματιδίων που περιέχονται στον αέρα. Τον χειμώνα η μεγάλη ξηρότητα του περιβάλλοντος μπορεί να επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα. Η χρησιμοποίηση εφυγραντών βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του χώρου στο επιθυμητό 40%. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αέρας περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες γύρεων και μυκήτων μεταξύ των πρώτων πρωινών και απογευματινών ωρών.

Φαρμακευτική Αγωγή
Εδώ πρέπει εξ αρχής να τονισθεί ότι τα διαθέσιμα φάρμακα ελέγχουν κυρίως, παρά θεραπεύουν τα αλλεργικά νοσήματα. Παρά ταύτα ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι αποδοτικός σε πολύ μεγάλο ποσοστό και οι αλλεργικοί ασθενείς να διάγουν μία απολύτως φυσιολογική ζωή.

Ανοσοθεραπεία
Ο όρος ανοσοθεραπεία αναφέρεται στη σταδιακή χορήγηση συνεχώς αυξανόμενων δόσεων ειδικών εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων, στα οποία το ευαίσθητο άτομο θα αντιδρούσε με συμπτωλογία αλλεργία μετά από φυσική του έκθεση, με κύριο στόχο την τροποποίηση της ανοσολογικής απάντησης του ασθενούς και κατά συνέπεια τη βελτίωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η ανοσοθεραπεία γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σταδιακά αυξανόμενες δόσεις αλλεργιογόνων (κυρίως γύρεων και ακάρεων). Τα θετικά αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας συνήθως γίνονται αντιληπτά κατά τους πρώτους 12 μήνες της θεραπείας και μεγιστοποιούνται μετά πάροδο 3 έως 5 ετών συνεχούς θεραπείας. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται η διακοπή της ανοσοθεραπείας και η επανεκτίμηση του ασθενούς. Η ανοσοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος και αλλεργίας στο δηλητήριο των σφηκών ή μελισσών. Στην τελευταία περίπτωση η προστασία την οποία παρέχει αγγίζει το 100%.
ΠΗΓΗ: ΥΓΕΙΑ BLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ