Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Η ανακύκλωση απάντηση στις ελλείψεις σπανίων γαιών

Από το iPad μέχρι τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα, σχεδόν κάθε σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα απαιτεί υλικά από τις λεγόμενες «σπάνιες γαίες», μια σειρά ορυκτών τεράστιας στρατηγικής και οικονομικής σημασίας των οποίων μεγαλύτερη εξαγωγέας παγκοσμίως είναι σήμερα η Κίνα...
Η πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές προκάλεσε όπως είναι φυσικό αναταραχή, όμως σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Reinhard Bütikofer, η λύση είναι προφανής: η ανακύκλωση.
Το θέμα των «σπανίων γαιών» (rare earths)  ετέθη σε ειδική ακρόαση που οργανώθηκε στο ΕΚ στις 26 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο της επιτροπής Βιομηχανίας, Herbert Reul (Γερμανία, ΕΛΚ) να σημειώνει ότι οι πρώτες ύλες παραμένουν κεντρικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο Reinhard Bütikofer, ο οποίος ετοιμάζει έκθεση μη νομοθετικού χαρακτήρα για το θέμα, σημείωσε ότι «στην καλύτερη περίπτωση, η λήψη μέτρων προστασίας των εισαγωγών σπανίων πρώτων υλών δεν μπορεί να αποτελέσει παρά προσωρινή λύση.

Στην πράξη, η ανακύκλωση και η βελτίωση της χρήσης των πρώτων υλών θα δώσουν την απάντηση και αυτό απαιτεί φιλόδοξη στρατηγική».
Μία τέτοια στρατηγική θα ήταν να ανοίξουν τα «ορυχεία των πόλεων», οι χωματερές που κυριολεκτικά μπορούν να κρύβουν χρυσάφι.
Όπως εξήγησε στην ακρόαση ο Stephan Csoma της Umicore, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στην τεχνολογία υλικών, «ένας τόνος κινητών τηλεφώνων μπορεί να αποδώσει 300 έως 350 γραμμάρια χρυσού», ενώ η ίδια «πηγή» μπορεί να καλύψει το ένα πέμπτο των αναγκών σε κοβάλτιο.

«Μερικές φορές διαλέγουμε την εύκολη λύση, να πετάξουμε τα παλιά και να αρχίσουμε από την αρχή», επεσήμανε σχετικά η Judith A. Merkies (Σοσιαλιστές, Ολλανδία).
Εκτός της ανακύκλωσης, η συνεργασία με χώρες που διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα είναι φυσικά απαραίτητη για τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Ευρώπης.
«Η ΕΕ οφείλει να συνεργασθεί με τις χώρες αυτές, η σύγκρουση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα», σημείωσε ο Bütikofer.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τσέχος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Jan Březina, επεσήμανε ότι σημείωσε ότι «αν η ΕΕ δεν υιοθετήσει ενιαία στρατηγική θα εκπλαγούμε δυσάρεστα με την ταχύτητα με την οποία η Κίνα ή άλλες χώρες θα πάρουν τον έλεγχο των αγορών στη Βραζιλία ή τη Νότιο Αφρική».
«Μπορούμε να ανακυκλώνουμε όσο θέλουμε», προσέθεσε, «όμως το πρόβλημα θα παραμείνει».
Ο Bütikofer από την πλευρά του σημείωσε ότι σήμερα το 95% των «σπανίων γαιών» εξορύσσεται στην Κίνα, όμως «μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να εξαρτώμεθα από έναν και μόνο προμηθευτή».
«Ενδιαμέσως ας προσπαθήσουμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ECO NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ