Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Δάνειο 50 δισ για επαναγορά χρέους

Η Ελλάδα συζητά με την ΕΕ να δανειστεί έως 50 δισ ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να επαναγοράσει μέρος του χρέους της, στο 75% της ονομαστικής του αξίας, γράφουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα γίνεται συζήτηση και για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ προς την ΕΕ, μέσα σε μια 30ετία και με μειωμένο επιτόκιο.Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέρει ότι την Παρασκευή, μετά την σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα γίνουν γνωστές «οι γενικές γραμμές» του νέου μόνιμου μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.

Επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, με καλή γνώση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ανταποκρίτρια των Financial Times  στην Αθήνα, σημειώνει ότι  εάν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκού ταμείου για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.
Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.
«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση», δηλώνει τραπεζίτης στην εφημερίδα.
Βάσει τους δημοσιεύματος, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, ενώ, όπως αναφέρεται στο άρθρο των Financial Times, «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του ΕΤΧΣ».
Άλλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας συνολικού ύψους 330 δισ, ευρώ μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, κάτι που  θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.
«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του τριετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
ΠΗΓΗ: ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ