Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Χίλιες εκτελέσεις αναμένονται στο Ιράν το 2011, σύμφωνα με την HRW

Το Ιράν αναμένεται να εκτελέσει τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους εντός του 2011, αναφέρει η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Η Τεχεράνη προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εκτέλεση της Ολλανδής Ζαχρά Μπαχραμί, οι οποία είχε λάβει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Συγκλονισμένη η Ολλανδία πάγωσε τις σχέσεις της με την Ισλαμική Δημοκρατία.


Με το «σημερινό ρυθμό» το Ιράν θα εκτελέσει εντός του έτους τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, αναφέρει το Παρατηρητήριο επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ στη χώρα.

Η εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχραμί είναι το τελευταίο δείγμα«μιας σοβαρής έλλειψης διαφάνειας» στο Ιράν σε σχέση με την μεγεθυνόμενη επιβολή της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, Ούρι Ρόζενταλ, δήλωσε «συγκλονισμένος» από την εκτέλεση της Ζαχρά Μπαχραμί και κατήγγειλε την «ενέργεια που διαπράχθηκε από ένα βάρβαρο καθεστώς». Η Ολλανδία πάγωσε τις σχέσεις της με το Ιράν.

Σύμφωνα με αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, το Ιράν έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων ανά κάτοικο στον κόσμο.

Το 2009, το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 388 ανθρώπους και ήταν δεύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα για το σύνολο των εκτελέσεων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι το 2010 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν.

Μαζί με τον απαγχονισμό της Ζαχρά Μπαχραμί, το Παρατηρητήριο εκτιμά ότι τουλάχιστον 74 φυλακισμένοι εκτελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), που βασίζεται σε στοιχεία των ιρανικών μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον 66 άτομα εκτελέστηκαν την ίδια περίοδο.

«Με το σημερινό ρυθμό, οι αρχές εύκολα θα έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 1.000 φυλακισμένους πριν από το τέλος του 2011» δήλωσε η Σάρα Λι Ουίτσον, η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι εκτελέσεις δείχνουν την επιδείνωση της κρίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία το 2009.

Η 46χρονη Μπαχραμί είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 2009 στην Τεχεράνη, ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της επανεκλογής του Ιρανού προέδρου και καταδικάστηκε σε θάνατο για κατοχή και εμπορία κοκαΐνης.

Γεννημένη στο Ιράν, η Μπαχραμί είχε πολιτογραφηθεί στην Ολλανδία όπου είχε ζήσει αρκετά χρόνια. Ωστόσο, στο Ιράν δεν είχε αναγνωριστεί η διπλή της υπηκοότητα.

ΠΗΓΗ:  To vima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ