Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Δεν πάμε καλά Πρόεδρε

Γράφει ο Γιώργος Κόλλιας

Δεν πάμε καλά Πρόεδρε.
Είμαι από αυτούς που στήριξαν την εκλογή σου ως Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το σύνθημα «Γιώργο άλλαξέ τα όλα».
Είμαι από αυτούς που συνέβαλλαν στην εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πιστεύοντας – κυρίως- στο πρόσωπό σου. Είμαι από αυτούς που δέχονται ότι «η Ελλάδα να δεν αλλάξει θα βουλιάξει».
Είμαι από αυτούς που – παρά την μακρά τους ιστορία στο οργανωμένο ΠΑ.ΣΟ.Κ. (εγώ από το 1977) δεν διεκδίκησαν (και δεν πήραν φυσικά) καμία υψηλά αμειβόμενη κρατική θέση...

Είμαι από αυτούς που δέχθηκαν άγρια περικοπή των εισοδημάτων τους – όχι αγόγγυστα φυσικά- χωρίς να αντιδράσουν αποδεχόμενοι την αναγκαιότητα, λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης της Χώρας.

Είμαι, τέλος, από αυτούς που διατηρούν – ακόμη- ψήγματα ελπίδας ότι μπορεί να «έρθουν καλύτερες μέρες».

Είμαι με λίγα λόγια ένας πολίτης που έχει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι τα γραφόμενά του υπηρετούν σκοπιμότητες ......κάθε είδους.

Την αγωνία μου εκφράζω και – φαντάζομαι- την αγωνία κάθε καλόπιστου πολίτη.

Δεν πάμε καλά Πρόεδρε.

Δεν θα μιλήσω για την οικονομία. Γιατί δεν είμαι οικονομολόγος και θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που έχουν επιφορτισθεί τον τομέα αυτόν ξέρουν τι κάνουν.

Δεν θα μιλήσω για τις μεγάλες τομές, με τις περισσότερες εκ των οποίων συμφωνώ.

Δεν θα μιλήσω για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία και δεν γνωρίζω αφ΄ ενός, αφ΄ ετέρου δε εμπιστεύομαι την ικανότητά σου.

Θα μιλήσω, όμως, για την καθημερινότητα του πολίτη, για την αλαζονεία των υπουργών σου, για την αδιαφορία των βουλευτών σου, για όλα αυτά που οδηγούν τον – έτσι κι αλλιώς- ταλαιπωρημένο πολίτη στην απογοήτευση.

Δεν πάμε καλά Πρόεδρε.

Όταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης προκαλεί το λαό λέγοντας «μαζί τα φάγαμε» και ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ από την Κυβέρνηση.

Όταν από την μια κόβονται Δώρα και επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων κι απ΄ την άλλη οι Υπουργοί προσλαμβάνουν πληθώρα «συνεργατών», «συμβούλων» και κάθε είδους παρατρεχάμενων, με κύριο γνώμονα την κουμπαριά, την «ψηφοσυλλεκτικότητα» και το «κολλητηλίκι».

Όταν υποψήφιοι Δήμαρχοι λαμβάνουν την στήριξη του Κινήματος, λόγω «στενών σχέσεων» με ανθρώπους που βρίσκονται στα «κέντρα εξουσίας», αδιαφορώντας για την άποψη των πολιτών.

Όταν τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα των Υπουργών και των παρατρεχάμενων περιφέρονται εδώ κι εκεί κι εμείς καμαρώνουμε που τα… μειώσαμε.

Όταν οι διαχρονικά διαπλεκόμενοι οικονομικοί παράγοντες, συνεχίζουν το «θεάρεστο έργο» τους, χωρίς να θίγεται, χωρίς να αντιδρά κανείς.

Όταν κανένας – ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ- δεν έχει τιμωρηθεί για την καταλήστευση του Κράτους και –ουσιαστικά- των χρημάτων του Ελληνικού Λαού.

Όταν στο όνομα της δήθεν «ανάπτυξης» καταστήσαμε ρυθμιστές τους «επιχειρηματίες» που δημιούργησαν τις επιχειρήσεις τους με κρατικά λεφτά - ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ- και σήμερα αναγορεύονται σε κριτές και «συμβουλάτορες», κουνώντας μας επιδεικτικά το δάχτυλο.

Όταν «λεφτά δεν υπάρχουν», αλλά η απορροφητικότητα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα είναι ΜΟΝΟ 21%. Κι γι΄ αυτό κάποιος φταίει, κάποιοι φταίνε, αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ.

Όταν βουλευτές περιφέρονται εδώ και κει λέγοντας «φταίνε οι ανίκανοι υπουργοί», προσπαθώντας στην ουσία να «σώσουν το τομάρι τους», να ξαναβγούν την άλλη φορά κι όχι να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Όταν δε γίνονται Υπουργοί… τότε «όλα καλά».

Πρόεδρε αυτός ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Κι όλα αυτά που συμβαίνουν δίνουν στον ταλαιπωρημένο πολίτη την εικόνα ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ, ή για να είμαι ειλικρινής ελάχιστα άλλαξαν.

Κι όμως…

Ο πολίτης έδειξε (και δείχνει) κατανόηση, συνειδητοποίησε το πρόβλημα της Χώρας, ανέχθηκε (κι ανέχεται) την ανατροπή της ζωής του, αλλά πλέον είναι απογοητευμένος. Γιατί περίμενε ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, περίμενε ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, περίμενε ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ, περίμενε ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, περίμενε…. Και είδε, δυστυχώς, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.

Γι΄ αυτό σου λέω…

Δεν πάμε καλά Πρόεδρε.

Κι αν όλα αυτά δεν τα ξέρεις, τότε ψάξε γύρω σου. Κάποιοι ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. Κάποιοι, ίσως, σου παρουσιάζουν μια ψεύτικη εικόνα της κοινωνίας. Αλλά αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα «λακίσουν», αν δεν πάει καλά η κατάσταση. Κι η ευθύνη θα μείνει σ΄ εσένα.

Πολλές φορές η ιστορία δεν γράφτηκε από τα μεγάλα και τα σημαντικά, αλλά από την καθημερινότητα των πολιτών. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της αποτυχίας της οικονομικής διαχείρισης, αλλά και της έλλειψης ήθους, μετριοπάθειας και σεβασμού προς τον πολίτη των διαχειριστών της εξουσίας, με λίγα λόγια της ΑΛΑΖΟΝΙΑΣ, της ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ, της ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ των «εξουσιαστών».

Ίσως αυτήν την επιστολή δεν την διαβάσεις ποτέ. Γιατί δεν θα το επιτρέψουν οι παρατρεχάμενοι, αφού τους χαλάει την «ωραία εικόνα» που πιθανά σου παρουσιάζουν.

Αν, όμως, μπορούσε με κάποιο τρόπο να φτάσει στα χέρια σου, είμαι βέβαιος ότι θα αντιλαμβανόσουν ότι μια ομάδα μετρίων «καρεκλοβαμόνων» καταστρέφει με την πρακτική της ότι καλό προσπαθείς να δημιουργήσεις.

Και ίσως τότε να υπήρχε πραγματικά η ελπίδα ότι ΔΕΝ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ