Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών και επεισόδια στην Ιταλία

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στη Φλωρεντία και και σε άλλες μεγάλες ιταλικές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι κατά της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια και στις περικοπές στον προϋπολογισμό από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε μία σειρά από νόμους λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. Ευρώ, ενώ συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην 5ετία 2009-13.
Συνολικά, πάνω από 100 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλην την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης και της Λ’ Άκουϊλα, , η οποία ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του Απριλίου 2009 (με πάνω από 300 νεκρούς)...
 Στη Ρώμη, η διαδήλωση είχε ως κύριο σύνθημα το «ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπια;». Η πορεία άρχισε ειρηνικά όμως, στην συνέχεια, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Πιάτσα Ναβόνα, που οδήγησαν στον τραυματισμό 3 φοιτητών και στην σύλληψη 15. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Μιλάνο όπου μια τράπεζα καταστράφηκε από ομάδες κουκουλοφόρων, ενώ οι νεαροί γέμισαν τους τοίχους τραπεζών και καταστημάτων με γκράφιτι. Στο Παλέρμο, 7.000 διαδηλωτές με λευκές μάσκες, εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των επιχορηγήσεων για τις σπουδές. Η μεταρρύθμιση στα Παν/μια προβλέπει κυρίως την συγχώνευση των μικρώτερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και μείωση της θητείας των πρυτάνεων. Για την υπουργό Παιδίας, Μαριαστέλα Τζελμίνι, οι διαδηλώσεις «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το κατεστημένο καθεστώς». «Πρέπει να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό σχολείο, καλλίτερα συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένο», τόνισε η υπουργός.
ΠΗΓΗ: http://mhpronomiouxos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ