Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Καμία διαπραγμάτευση περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου (συζήτηση στην Βουλή)

Απέρριψε τα περί μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη.
Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Μπαγίς, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε «στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών»...,
 θέτοντας -όπως παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης- εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία

Όλα αυτά τα σενάρια πηγάζουν από την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και εδώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τσιμπάμε».

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση: η υποβόσκουσα έστω απειλή του casus belli, οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το περίφημο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Στην απάντησή του ο Πρώθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση ούτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Τουρκία στην οποία εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε.

Γ. Καρατζαφέρης: Η Τουρκία ζητά, η Ελλάδα δεν διεκδικεί

«Από τη στιγμή που μια χώρα απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο, πώς μπορούμε εμείς να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης.

«Είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της ένταξης της Τουρκίας της Ευρώπης την ώρα που μας απειλεί με πόλεμο», παρατήρησε.

«Οδηγούμεθα σε μια πορεία, κατά την οποία η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως η Αγκυρα ζητεί να γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Κατά τη δευρερολογία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα λέει «ναι» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ότι «ο οδικός χάρτης προς την ΕΕ έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Σχετικά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «επιδίωξή μας αποκλειστική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες» και κατέληξε: «Η ΑΟΖ δεν είναι μαγικό χαρτί με υπερφυσικές ιδιότητες που λύνει όλα τα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ