Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικά ψυχολογικά προβλήματα


Για πρώτη φορά Ιταλοί γιατροί ανέφεραν ένα ασυνήθιστο περιστατικό, που δείχνει ότι η χρήση του Facebook μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα και κρίσεις άσθματος!
Σύμφωνα με την νέα μελέτη, το Facebook και τα κοινωνικά δίκτυα γενικότερα μπορεί να αποτελούν μια νέα πηγή ψυχολογικού στρες, αντιπροσωπεύοντας ένα παράγοντα που πυροδοτεί την επιδείνωση της κατάστασης καταθλιπτικών ασθματικών ατόμων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζενάρο Ντ’ Αμάτο του Νοσοκομείου της Νάπολης, που, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, δημοσίευσαν μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ανέφεραν ότι 18χρονος νέος, που είχε ιστορικό άσθματος, ξαφνικά εκδήλωνε κρίσεις άσθματος, ακόμα και στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ενώ στο παρελθόν δεν εμφάνιζε τέτοια συμπτώματα αυτή την περίοδο.
Όπως αποκαλύφθηκε, ο νέος ήταν πολύ στενοχωρημένος, επειδή είχε διακόψει τη σχέση του με τη φίλη του, η οποία τον είχε διαγράψει από τη λίστα των φίλων της στο Facebook, ενώ παράλληλα είχε συμπεριλάβει σε αυτήν πολλούς άλλους νέους φίλους.
Χρησιμοποιώντας όμως ψευδώνυμο, ο απελπισμένος 18χρονος πέτυχε να γίνει φίλος της για μια ακόμη φορά και τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στο προφίλ της στο κοινωνικό δίκτυο. Οι γιατροί ζήτησαν από το νέο -και τον έπεισαν- να φοράει ειδική μάσκα που μετράει τη ροή του αέρα και του οξυγόνου, κάθε φορά που συνδεόταν στο Facebook. Όπως διαπίστωσαν, κάθε φορά που ο 18χρονος συνδεόταν στο δίκτυο, ο όγκος του αέρα που εισέπνεε μειωνόταν δραματικά, μερικές φορές περισσότερο από 20%.
Μετά από τις συμβουλές ψυχιάτρου, ο νέος δέχτηκε να μην ξανασυνδέεται στο Facebook και αμέσως οι κρίσεις άσθματος σταμάτησαν. Οι γιατροί συμπέραναν ότι ήταν αποκλειστικά το άγχος σύνδεσης και κανένα άλλο ιατρικό πρόβλημα που πυροδοτούσε ξανά και ξανά το άσθμα. Ο ασθενής κυριολεκτικά «πνιγόταν» στην προοπτική ότι θα δει και θα επικοινωνήσει με την πρώην του.
Οι Ιταλοί γιατροί αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να φανεί χρήσιμο στους γιατρούς που συναντούν μυστηριώδεις περιπτώσεις αναπνευστικών δυσκολιών κυρίως σε νέους, για τους οποίους η κοινωνική δικτύωση έχει γίνει κανόνας ζωής, αντικαθιστώντας τις διά ζώσης κοινωνικές σχέσεις.

                                                                                       ΠΗΓΗ:  http://gr.hadnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ