Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ενεργοί πολίτες... νικητές!

Έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας τις εκλογές, και υπό το φάσμα της κρίσης πορευόμαστε με απαισιοδοξία, στην πλειοψηφία μας, προς το 2011. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε στο μοναδικό, κατά τη γνώμη μου, αισιόδοξο μήνυμα που βγήκε από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών και να το κρατήσουμε ως παράδειγμα για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στην χώρα μας, από τη μεταπολίτευση και μετά, η πολιτική από λειτούργημα έχει μετατραπεί σε επάγγελμα. Δεν είναι τυχαίο που ξαφνιαζόμαστε όταν βλέπουμε πρώην βουλευτές να επιστρέφουν στα επαγγέλματά τους, για τα οποία δεν γνωρίζαμε τίποτα αφού στην συνείδησή μας είχαν καθιερωθεί απλά ως βουλευτές....
 Οι επαγγελματίες πολιτικοί, λοιπόν, είναι και αυτοί παρακλάδι της σάπιας πολιτικής ζωής του τόπου μας (άλλα παρακλάδια είναι οι συνδικαλιστές, τα κομματόσκυλα, οι φοιτητικές παρατάξεις κλπ, αλλά για όλα αυτά θα μιλήσουμε εν καιρώ). Το αισιόδοξο μήνυμα της κάλπης όμως αφορά αυτό το παρακλάδι.

Με μεγάλη χαρά διαπίστωσα, το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών ότι στους δύο μεγαλύτερους δήμους αυτής της χώρας οι πολίτες, που κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε επαγγελματίες πολιτικούς και σε ενεργούς συνανθρώπους τους, έδειξαν την αποστροφή τους στο πρώτο μοντέλο πολιτικής. Επέλεξαν δύο ανθρώπους που δεν ξέρουμε αν είναι ικανοί, δεν ξέρουμε αν είναι αποφασισμένοι, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν. Γνωρίζουμε όμως όλοι μας ότι ποτέ δεν υπήρξαν επαγγελματίες της πολιτικής, ούτε εξαρτώμενοι από αυτήν, και αυτό τους δίνει το ηθικό πλεονέκτημα που μπορούν να αξιοποιήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Στον αντίποδα, είχαν να αντιμετωπίσουν έναν επί σειρά ετών δήμαρχο αλλά και παλιότερα υπουργό και πρόεδρο της Βουλής και έναν νέο, σχετικά, βουλευτή με έντονη όμως κομματική δράση, ο οποίος ταυτόχρονα αντιμετώπισε και την καχυποψία που υπήρχε στη Θεσσαλονική εξαιτίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Δύο ανθρώπους δηλαδή που δεν μπορούν να ευαγγελίζονται ότι κατέβηκαν ως υποψήφιοι με σκοπό να προσφέρουν.

Κλείνοντας, και επειδή επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα πολλές φορές, να πούμε και κάτι σωστό. Είναι σημαντικό το ότι οι δύο αυτές υποψηφιότητες, του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίχθηκαν από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Ίσως είναι χρήσιμο να παραδειγματιστεί και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε σε τοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο να αναδεικνύονται ενεργά στελέχη της κοινωνίας χωρίς κομματικές ταυτότητες και περγαμηνές. Ή ακόμα καλύτερα θα ήταν, όπως έχω ξανά τονίσει, να απέχουν τα κόμματα από τις τοπικές εκλογές για να βρίσκουν τέτοιοι άνθρωποι μεγαλύτερο και καλύτερο πεδίο δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ