Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας την επόμενη εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει έως και 4,5 δισ. ευρω έτσι ώστε να πετύχει το στόχο του ελλείμματος για το 2011. Οπως δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης στο πρακτορείο, τα νέα αυτά μέτρα, θα επικεντρώνονται κυρίως στην μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, αλλά ίσως και να συμπεριλαμβάνουν κι άλλους έμμεσους φόρους...

Ένας από τους δύο αξωματούχους είπε ότι το το έλλειμμα του 2010 αναμένεται να αγγίξει ή να ξεπεράσει το 9,3% , λόγω της καθυστέρησης στην είσπραξη φόρων και της αναμενόμενης ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Eurostat για το 2009. Οπως δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο, «η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα. Σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα είναι 2 δισ. ευρώ μακριά από την επίτευξη του στόχου του 2010, και καθώς το έλλειμμα προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί, θα πρέπει η χώρα να προσπαθήσει σκληρότερα το 2011 για να φτάσει τον στόχο για το έλλειμμα ( στο 7,6% )». Τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα θα παρθούν μετά από συνομιλίες μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Οπως τόνισε, «θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές δαπανών στις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα και σύντομα θα περιοριστούν τα μπόνους. Επίσης, οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα μειωθούν σημαντικά, οι δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνοι που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τους δήμους θα μειωθούν επίσης περαιτέρω, όπως και ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων. Για μερικά προϊόντα θα αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του 2011, ενώ τα καπνά και τα αλκοολούχα ποτά θα φορολογηθούν περισσότερο. Οπως τόνισε, ίσως και να υπάρξει και μείωση στα επιδόματα ανεργίας.
Ο αξιωματούχος υπογράμμισε πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισπράξει η Ελλάδα τα αναγκαία αυτά 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μόνο χρόνο και ελπίζει πως το ΔΝΤ και η ΕΕ θα δώσουν μία ανάσα στη χώρα, ζητώντας ίσως τα μισά από τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν το 2011, και τα άλλα μισά το 2012. Οπως σημείωσε μάλιστα, το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως εξετάζει κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ