Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις «διαφιλονικούµενες» περιοχές «να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών», προτείνει ο Εγκεµέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας ανοικτά συνεκµετάλλευση του Αιγαίου.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο κ. Μπαγίς ερωτηθείς από την εφημερίδα Τα Νέα πώς αισθάνεται ως υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεµάτων για το γεγονός ότι το casus belli έναντι της Ελλάδας αναφέρεται στα κοινοτικά κείµενα. Προσθέτει ότι «μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θα γινόταν µέλος της ΕΕ».
∆ηλώνει, πάντως, αισιόδοξος, γιατί -όπως σηµειώνει- από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύο χώρες δύο ηγέτες «που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο»...
Προηγουµένως, λέει, «είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο. Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε».
Πιστεύει πως αν λυθούν τα προβλήµατα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος µπορούν να γίνουν «ένας παράδεισος τουρισµού και εισοδήµατος για όλες τις εµπλεκόµενες χώρες».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα πήγαινε στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε λύση των προβλημάτων σε εύλογο χρονικό διάστηµα, απαντά: «Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης».
Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη εβδοµάδα, λέει ότι οι εκθέσεις δεν είναι και τόσο σηµαντικές -«είναι µεν η ακτινογραφία µιας χώρας, αλλά πρέπει να τη συγκρίνεις µε τις προηγούµενες για να έχεις εικόνα». Αυτό που δεν γράφει η έκθεση προόδου είναι ότι, όπως υποστηρίζει, «στοιχηµατίζω πως αν συγκρίναµε την Τουρκία µε µια σειρά κρατών - µελών της ΕΕ θα αποδεικνυόταν πολύ καλύτερη µε πολλές έννοιες».
Και διευκρινίζει: «Για παράδειγµα, στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων είµαστε πολύ καλύτεροι από χώρες που στέλνουν τους Ροµά στην εξορία (σσ: προφανώς η αιχµή αφορά τη Γαλλία). Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τούς ζήτησε συγγνώµη που δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες τους... Αλλά και στον τοµέα της οικονοµίας, έχουµε υψηλότατο ποσοστό ανάπτυξης, 11% στο πρώτο εξάµηνο του έτους, το οποίο είναι υψηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», απαντά.
Έχει δίκιο και σπουδαίες μαντικές ικανότητες ο Εγκεµέν Μπαγίς γιά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου στηριζόμενος πάντα στις ενδοτικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου προς τους φίλους του,κουμπάρους και ζεϊμπεκοσυγχορευτές του, Τούρκους.
Οι όποιες “συμφωνίες” του Γ. Παπανδρέου με την Τουρκία, δεν έχουν καμμία σχέση, με τις εκατέρωθεν αγαθές διαθέσεις αλλά μόνον με την διαφορά του γεωπολιτικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών , το οποίο σήμερα εμφανίζεται εξαιρετικά αρνητικό γιά την Ελλάδα. Δεν έχει κανέναν λόγο η Ελλάδα να “συμφωνήσει” γιά ο,τιδήποτε με την γείτονα Τουρκία αυτήν την εποχή, μεσούσης της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης που πλήττει την Πατρίδα μας.
Όσο για τη παραπομπή του συνόλου των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη, προφανώς δεν είναι γνωστό ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές και αντιθέσεις, ιστορικές και στρατηγικές, χρονολογούνται από τον 11ον αιώνα και δεν μπορούν να λυθούν από κάποιο σύγχρονο ,πολιτικά ελεγχόμενο, διεθνές δικαστήριο. Άλλωστε, γιά ποιόν λόγο πρέπει να πάμε στην Χάγη, όλες τις “διαφορές” που η Τουρκία εγείρει σε βάρος μας. Αναρωτιέμαι εσείς κύριε πρωθυπουργέ και μέλη της κυβερνήσεως, θα θέτατε στην κρίση κάποιου δικαστηρίου τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού σας ή του αυτοκινήτου σας ;
Ξαναδιαβάστε φίλτατε πρωθυπουργέ και υπουργέ των εξωτερικών μας λιγάκι τον μεγάλο μας πολιτικό και ιστορικό Θουκυδίδη . Κάπου γράφει : “…ευθύς δε μείζον τι επιταχθήσεσθε, ως φόβω και τούτο υπακούσαντες”.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει σύντομα πριν είναι πολύ αργά να το πάρουμε απόφαση, και να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.
Δυστυχώς, η διπλωματία φαίνεται ότι δεν έχει ως στόχο μόνο την προάσπιση του Εθνικού συμφέροντος και της Εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και το προσωπικό συμφέρον, όπως αυτό εννοείται, από την κάθε πλευρά…
Ας πούμε κάποτε την αλήθεια και στους εαυτούς μας και σε εκείνους ενδεχομένως που μας ζητούν να κάνουμε συνεχώς υποχωρήσεις…
Ας αναγνωρίσουμε επιτέλους την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Οι δήθεν υποχωρήσεις της, δεν είναι παρά κινήσεις τακτικής. Έτσι, τυχόν αναμόρφωσις της πολιτικής μας, προς μία μόνον κατεύθυνση επιτρέπεται να γίνη: Όχι άλλες υποχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: http://logioshermes.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου