Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Καθολική απαγόρευση στο κάπνισμα...

... στους δημόσιους χώρους εντός του 2010
Στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και μάλιστα εντός του 2010, προσανατολίζεται το Υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου εκτιμάται πως θα συνοδεύσει την απαγόρευση με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου και μέτρων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" (30/05), το υπουργείο Υγείας συζητεί με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ για τη συμμετοχή και της δημοτικής αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους, ενώ θα προβλεφθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής της απαγόρευσης για τους κλάδους που θίγονται περισσότερο από τα μέτρα, όπως για παράδειγμα τα νυκτερινά καταστήματα.
Η προσπάθεια του περασμένου χρόνου να απαγορευτεί το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, δεν είχε επιτυχία, παρότι ξεκίνησε ελπιδοφόρα, με σύνθημα "την 1η Ιουλίου 2009 η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο".
Από τον Απρίλιο του 2009 οργανώθηκε μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα μέτρα, η δαπάνη της οποίας κυμάνθηκε περί τις 250.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν ήταν επαρκείς οι ρυθμίσεις κυρίως στο τμήμα που αφορούσε τους ελέγχους και τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες, με αποτέλεσμα το μέτρο να πέσει στο κενό.Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει και αξίζει να σημειωθεί, ότι η αντικαπνιστική προσπάθεια στην Ελλάδα ξεκινά πριν από 154 χρόνια, με βασιλικό διάταγμα "περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημοσίων γραφείων και καταστημάτων", ως προληπτική ενέργεια για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ