Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Το αληθινό πρόσωπο του τέρατος!


ΟΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ, ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ: ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΠΕΙΝΑ, ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Από τον ΣΤΕΛΙΟ ΜΠΑΜΙΑΤΖΗ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Το τρίπτυχο που «σκοτώνει». Ο Οργανισμός που προκαλεί τρόμο και πανικό! Κάπως έτσι φάνταζε από μακριά το ΔΝΤ στα αυτιά και τα μάτια των Ελλήνων. Τώρα, στις ημέρες μας, ο φόβος του «αγνώστου» έχει υποχωρήσει αρκετά, ίσως γιατί το Ταμείο είναι εδώ και δεν έχουμε παρά να το αντιμετωπίσουμε κατάματα.
Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η καταστροφή, οι εξαιρετικά βαριές συνέπειες τις οποίες πλήρωσαν και πληρώνουν οι χώρες που επέλεξαν (;) να στραφούν στο ΔΝΤ για τη… σωτηρία τους, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία. Υπάρχουν δύο ειδών συνέπειες, οι εμφανείς, δηλαδή οι άμεσες και οι έμμεσες, οι «καμουφλαρισμένες». Δυστυχώς, για έναν περίεργο λόγο τα εγχώρια ΜΜΕ δεν ασχολήθηκαν με αυτές. Δηλαδή, δε δημοσιεύθηκαν στοιχεία για: α) αύξηση των ληστειών και των κλοπών μετά την είσοδο ενός κράτους στο ΔΝΤ β) εν γένει αύξηση της εγκληματικότητας γ) αύξηση των αυτοκτονιών δ) αύξηση των ασθενειών. Προς τιμήν του, μόνο ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε κάποια στοιχεία, τα οποία, όχι μη θορυβείστε, δεν είναι ανησυχητικά, είναι σοκαριστικά: «Σε πάνω από 40 αφρικανικές χώρες που ετέθησαν υπό τη δικαιοδοσία του ΔΝΤ, οι δαπάνες Υγείας μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Το αποτέλεσμα ήταν η έκρηξη του Aids». Λογικό, διότι, όταν περικόπτονται οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, πέραν όλων των άλλων, ο πρώτος τομέας που χτυπιέται είναι η πρόληψη και φυσικά η ενημέρωση. Κάποιοι ίσως σπεύσουν να υιοθετήσουν την άποψη πως η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι κομματικό φύλλο (πράγματι) και απηχεί συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις. Σπεύδουμε να ενημερώσουμε πως τα στοιχεία προέρχονται από το βρετανικό και άκρως αξιόπιστο πανεπιστήμιο του Cambridge. Τι συνέβη λοιπόν στην Ταϋλάνδη, η οποία δεν είναι αφρικανική «μπανανία»; Οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 50% και τα κρούσματα του Aids διπλασιάστηκαν! Κι επειδή έχουμε την τάση ως λαός να θεωρούμε εαυτούς καλύτερους, (σε… καλύτερο επίπεδο) από τις αφρικανικές χώρες, την Ταϋλάνδη και λοιπές… «μπανανίες», ορίστε τι έγινε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Το Cambridge κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δραματικές περικοπές που επέβαλε το ΔΝΤ στις δαπάνες για την Υγεία, ως όρο για τη δανειοδότηση των χωρών αυτών, είχαν ως συνέπεια το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων λόγω της εξάπλωσης της φυματίωσης!
Σύμφωνα με την έρευνα, στις 20 χώρες που έπεσαν στα νύχια του ΔΝΤ, οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν κατά 17%»!
Η εν λόγω έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο του Cambridge το 2008.
Το ΔΝΤ στη Λατινική Αμερική
Παρά τις όποιες προσπάθειες επιχειρούνται από παντού να παρουσιαστεί το ΔΝΤ ως μη δαίμονας, εξού και η δήλωση του Στρος Καν να μην το δαιμονοποιούν οι Έλληνες, η ιστορία του είναι πικρή! Σχεδόν το σύνολο των χωρών στις οποίες επενέβη, είδαν «μαύρες μέρες».
Για παράδειγμα, η Αργεντινή. Το ΔΝΤ τής χορήγησε δάνεια 7,2 δις δολ. το 1999 και ξανά άλλα περίπου 40 δις δολ. το Δεκέμβριο του 2000. Επειδή όμως οι όροι του ταμείου ήταν ασφυκτικοί, η ανεργία εκτινάχτηκε στο 40%.
Αναγκαστικά το 2001 η κυβέρνηση της χώρας πήρε νέα μέτρα. Μείωσε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, πάγωσε τις καταθέσεις σε μεγάλο ποσοστό και τελικά… κηρύχθηκε πτώχευση. Ταυτόχρονα, επήλθε η πλήρης κατάρρευση των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, αλλά και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου.
Στη Βραζιλία τα πράγματα τυπικά μόνο είναι καλύτερα από ό,τι στην Αργεντινή ή στο Μεξικό. Οι κυβερνήσεις της χώρας πήραν δύο φορές δάνειο το 1998 και το 2002. Ο κίνδυνος της κατάρρευσης έχει απομακρυνθεί χάρη και στις κινήσεις του Προέδρου Λούλα, με «αιματηρές» όμως θυσίες. Περικοπές στο Δημόσιο, απολύσεις και περικοπές σε δαπάνες και βασικό έλλειμμα εθνικής κυριαρχίας!
Το ΔΝΤ στην Ανατολική Ευρώπη
Εντούτοις, η κυριολεκτικά μεγάλη καταστροφή έχει γίνει στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Οι χώρες οι οποίες βγήκαν από το κομμουνιστικό σύστημα με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, βρέθηκαν, όχι απλώς στη δίνη του κυκλώνα, αλλά μέσα σε ένα χάος.
Στη Ρουμανία οι κυβερνήσεις έλαβαν δάνειο ύψους περίπου 13 δις ευρώ. Έγιναν 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση στις συντάξεις και τους μισθούς και αύξηση των φόρων. Αποτέλεσμα; Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 7,1%. Η Ουγγαρία υποχρεώθηκε να καταργήσει τη 13η σύνταξη, το 13ο μισθό και να περικόψει κατά 20%-30% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να λάβουν δάνειο 12,5 δις ευρώ από το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2008. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το 2009 κατά 6,3%.
Η Λετονία έλαβε δάνειο από το ΔΝΤ 1,7 δις ευρώ. Ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μειώσει τους μισθούς στο Δημόσιο κατά 30%, τις δαπάνες κατά 4,5%, να παγώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τον ΦΠΑ. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 18%, το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 24% μέσα σε δύο χρόνια και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 23%. Απαραίτητος όρος του ΔΝΤ; Η περικοπή των δαπανών στο χώρο της Παιδείας! Αν ήταν χίλια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σήμερα έχουν μειωθεί κατά 10%!
Μπήκε λουκέτο σε μικρομάγαζα, αυξήθηκε η μαζική μετανάστευση, ενώ ερήμωσαν ολόκληρα χωριά. Ταυτόχρονα, ένα από τα μέτρα στα οποία υποβλήθηκε η Λετονία, είναι η μείωση των δαπανών για τη συντήρηση των νοσοκομείων κατά 40%!
Το ΔΝΤ βλάπτει τη… Δημοκρατία
Πρόκειται για αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το ΔΝΤ αποτελούσε για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο «εργαλείο» της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό. Είναι επίσης γεγονός ότι συνεργάστηκε στενά με δικτατορικά καθεστώτα. Αυτή του ακριβώς τη σκοτεινή πολιτική παρακαταθήκη επιχείρησε ο διευθυντής του να αμβλύνει, λέγοντας πως «έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν, αλλά τώρα το ΔΝΤ δεν είναι όπως παλιά, έχει… αλλάξει». Ιδού η αλλαγή του: Στη Βραζιλία, η οποία δεν έχει τα χάλια της Αργεντινής, τη δεκαετία του '90 ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ξεπουλήθηκε μέχρι και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η αύξηση στην τιμή του ρεύματος να φτάσει στο περίπου 150% μέσα σε μια δεκαετία, ενώ το ρεύμα κόβεται συχνά - πυκνά! Δημιουργήθηκε έντονη φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, υπήρξε διαπραγμάτευση με τραπεζικούς κολοσσούς, ανάμεσά τους και οι αμαρτωλές Goldman Sachs και Merrill Lynch, πλήθος χρημάτων κατέληξαν… πίσω στους δανειστές χωρίς να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους και από τότε ακολουθεί εξωφρενική λιτότητα και εξαθλίωση.
Το ΔΝΤ «ορίζει» μέχρι και Πρωθυπουργούς!
Το 1993 διορίστηκε κεντρικός τραπεζίτης της Ουκρανίας ο «πολύς» Γιουστσένκο. Επί ημερών του προχώρησε η συμφωνία με το ΔΝΤ και προέβλεπε την εισαγωγή εθνικού νομίσματος, αλλά δεν επέτρεπε κρατικό έλεγχο στη διακύμανσή του. Οι αυξήσεις ήταν δραματικές.
Σε μία νύχτα το ψωμί ανέβηκε 300%, οι τιμές του ηλεκτρικού 600%, των συγκοινωνιών 900%. Κι όσο για.. ανεξαρτησία; Το Δεκέμβριο του 2009 το ΔΝΤ ουσιαστικά διεμήνυσε ότι μόνο σε περίπτωση που ο Γιουστσένκο γίνει Πρωθυπουργός θα χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία με ευνοϊκούς όρους, όπως και έγινε! Έπειτα ξεκίνησε μια διαδικασία πτώχευσης με τη συνδρομή του ΔΝΤ και έκλεισαν πολλές ουκρανικές βιομηχανίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ