Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης που μας οδήγησε σε διεθνή οικονομική επιτήρηση χαρακτηρίστηκε από τον Πρωθυπουργό ως αμφισβήτηση της Εθνικής Κυριαρχίας.
Ταυτόχρονα προβάλλεται από πολλούς το επιχείρημα ότι η οικονομική και πολιτική κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία και συνεπώς ελπίδα για διέξοδο από όλα τα προβλήματα της Ελλάδας.
Είναι λάθος όμως να πιστεύει κανείς ότι τα χρόνια εθνικά ζητήματα μπορούν να λυθούν εσπευσμένα ή τουλάχιστον να δρομολογηθεί λύση τους μέσα από μία ήπια προσέγγιση δευτερευόντων πολιτικών και οικονομικών θεμάτων όπως έγινε με την τελευταία επίσκεψη του τούρκου Πρωθυπουργού, κ. Ερντογάν η οποία θεωρήθηκε και ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν βοηθούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αρκεί μια ματιά στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής από την επικοινωνία κατά την περίοδο 2004 – 2009.
Είναι βέβαιο ότι η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν απέδωσε τίποτα το ουσιαστικό. Η Τουρκία εμμένει στις γνωστές της θέσεις και ο κ. Ερντογάν συμπεριφέρθηκε με αλαζονεία απέναντι στα ελληνικά Μ.Μ.Ε και την ελληνική κοινή γνώμη δίνοντας συμβουλές και απευθύνοντας παραινέσεις ακόμα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το νεοθωμανικό στυλ που υιοθέτησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ως σουλτάνος το 21ου αιώνα δείχνει μια πραγματικότητα πολύ σκληρή.
Η Τουρκία κερδίζει απ' αυτές τις επαφές γιατί παρουσιάζει την εικόνα μιας περιφερειακής δύναμης, ενώ η χώρα μας εμφανίζεται να παραπαίει αδύναμη σε αναζήτηση “φίλων”.
Με πειθήνιες λογικές απέναντι στις απαιτήσεις των Αμερικάνων και των Τούρκων δεν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα.
Η Εθνική Κυριαρχία δεν εξασφαλίζεται με πολιτικές διολισθήσεων απέναντι στους “γείτονες” και αυτό οφείλουμε να τα καταλάβουμε όλοι και προπαντός οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων πριν είναι αργά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου