Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Λαμπραντόρ «μυρίζει» τον καρκίνο του εντέρου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν ώστε να «μυρίζουν» τον καρκίνο του εντέρου, ακόμη και όταν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από την Ιαπωνία οι οποίοι εκπαίδευσαν ένα θηλυκό μαύρο λαμπραντόρ, τη Μαρίν, ώστε να ανιχνεύει τον καρκίνο στην αναπνοή καθώς και στα κόπρανα ασθενών.
Οπως προέκυψε το ζώο ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό στον εντοπισμό του καρκίνου με τη συμβατική κολονοσκόπηση. 
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κyushu αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Gut» ότι ορισμένα σκυλιά έχουν τόσο ισχυρή όσφρηση ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν έστω και μικροσκοπικά ίχνη χημικών που κυκλοφορούν στο αίμα των ασθενών με καρκίνο.

Το νέο αυτό πείραμα έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά πόσο δυνατή «μύτη» σε ό,τι αφορά τον καρκίνο μπορεί να έχουν τα σκυλιά. Σε προηγούμενα πειράματα σκυλιά έχουν καταφέρει να εντοπίσουν καρκίνους, του δέρματος, των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και των ωοθηκών.

Οι ιάπωνες επιστήμονες περιγράφουν στο επιστημονικό περιοδικό πώς η οκτάχρονη Μαρίν κατάφερε να εντοπίσει μεταξύ πέντε δειγμάτων της αναπνοής εκείνο που προερχόταν από ασθενή με καρκίνο του εντέρου. Συγκεκριμένα η σκυλίτσα κατάφερε να εντοπίσει το καρκινικό δείγμα 33 από τις 36 φορές.
Η Μαρίν είχε ακόμη καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορούσε την εξέταση κοπράνων των ασθενών: πέτυχε να εντοπίσει 37 από τις 38 περιπτώσεις καρκίνου, ακόμη και αν αυτές βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο της νόσου, κάτι που είναι άκρως δύσκολο.

Πάντως όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χιντέτο Σονόντα«δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν σκύλοι στην ευρεία κλινική πράξη για τον εντοπισμό του καρκίνου καθώς απαιτούνται πολλά χρήματα και πολύς χρόνος για την εκπαίδευσή τους».

ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ