Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγή σελίδας στην Τυνησία

Αλλαγή σελίδας στην Τυνησία καθώς ο πρόεδρος Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία της χώρας. Παρ' όλα αυτά οι ταραχές εντείνονται και πληροφορίες κάνουν λόγο για χάος στην πρωτεύουσα όπου φλέγεται ο σιδηροδρομικός σταθμός, αρκετά δημόσια κτίρια και πολλά καταστήματα...


"Με βάση το άρθρο 56 του Συντάγματος αναλαμβάνω από τη στιγμή αυτή τη θέση του προσωρινού προέδρου" ανακοίνωσε ο 69χρονος Γανούσι. 
Ο νέος προσωρινός πρόεδρος που έκανε την ανωτέρω ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο στην Καρχηδόνα είχε στο πλευρό του τον πρόεδρο της Βουλής Φουάντ Μεμπάζα και τον πρόεδρο της Γερουσίας Αμπντάλα Καλάλ.
 
Ο Μοχάμεντ Γανούσι κάλεσε όλους του πολίτες σε ενότητα και ζήτησε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
 
"Υπόσχομαι ότι θα τηρήσω το Σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων".
 
Πλήρες χάος
 
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο.
 
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι περιέγραψε την κατάσταση κάνοντας λόγο περί "πλήρους χάους" από πλευράς ασφάλειας. Κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία.
 
Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.
 
Σύμφωνα με αυτόπτες ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές. Στην Ντέντεν, 19 χλμ. από την πρωτεύουσα, στρατιώτες έφθασαν με ελικόπτερα. Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.
 
Ομάδες νεαρών με αυτοσχέδια όπλα είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικίες για να προστατεύσουν σπίτια και ιδιοκτησίες, ανέφεραν αυτόπτες. Η αστυνομία παρέμενε απούσα από τα επεισόδια.
 
"Η χώρα μας δεν αξίζει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών", δήλωσε ο Γανούσι, που πρόσθεσε ότι "είμαστε στην υπηρεσία του τυνησιακού λαού". Αναφερόμενος στις ομάδες πολιτών που οπλίστηκαν για να αποτρέψουν λεηλασίες εξέφρασαν την ελπίδα να "βελτιώσουν" την κατάσταση όσον αφορά την "ασφάλεια".
 
Ανταποκριτής είπε ότι είδε άνδρες με πολιτικά να πυροβολούν σε δρόμους από αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά.
 
Προς άγνωστη κατεύθυνση
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί το πότε και πώς έφυγε ο Μπεν Άλι από τη χώρα, ούτε το πού θα καταφύγει.  Η γαλλική προεδρία τόνισε σήμερα πως «δεν διαθέτει πληροφορίες» για πιθανή άφιξη στη Γαλλία του Τυνήσιου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα του. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για παρόμοιο ενδεχόμενο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης να εγκαταλείψει τη χώρα ο Μπεν Άλι, απάντησαν πως «δεν διαθέτουν καμία τέτοια πληροφορία».
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν βρίσκονται σε έκτακτη σύσκεψη από τις 20.45, ώρα Ελλάδος.
 
Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μπεν Άλι, που κυβερνούσε τη χώρα από το 1987, είχε καθαιρέσει την κυβέρνησή του και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Ταυτόχρονα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση των όπλων τους εναντίον όσων δεν υπακούσουν στις εντολές τους. 
 
Ο στρατός της Τυνησίας ανέλαβε σχεδόν αμέσως τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ έκλεισε και ο εναέριος χώρος.
 
Ωστόσο, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Τύνιδας συνεχίζονταν και ένας ξένος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο.
 
Η ομάδα των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των Λεωφόρων Μπουργκίμπα και Παρί στο κέντρο της Τύνιδας άρχισε να πετάει πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνων.
 
«Μπεν Άλι, δολοφόνε», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές. Αστυνομικοί, που καταλήφθηκαν από πανικό, αναδιπλώθηκαν στη Λεωφόρο Μπουργκίμπα και οι διαδηλωτές πέταξαν πίσω τα δακρυγόνα προς την κατεύθυνσή τους. 
 
Ένας αστυνομικός έριξε από πολύ κοντά σε έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου EPA ένα δακρυγόνο, το οποίο τον χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί προτού διακομισθεί σε νοσοκομείο.
 
Το βράδυ της Πέμπτης άλλοι 13 διαδηλωτές πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Τύνιδα παρά την υπόσχεση που είχε δώσει ο Μπεν Άλι ότι η αστυνομία θα σταματούσε να χρησιμοποιεί πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
 
Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των εκτεταμένων επεισοδίων σε όλη τη χώρα, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Τυνησία, ενώ γερμανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία αποφάσισαν να επαναπατρίσουν περίπου 2.000 τουρίστες.
 
Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια. Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.
 
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.
 
ΗΠΑ: Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα
 
 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τυνησία μετά από τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Μπεν Άλι εγκατέλειψε την χώρα και κάλεσε τις αρχές στην χώρα να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
"Καταδικάζουμε την τρέχουσα βία κατά πολιτών στην Τυνησία και καλούμε τις τυνησιακές αρχές να εκπληρώσουν τις σημαντικές δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπεν Άλι στην χθεσινή ομιλία του προς τον λαό της Τυνησίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της τόσο αναγκαίας διαδικασίας πολιτικής μεταρρύθμισης" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ σε ανακοίνωσή του.
 
«Ένας σφετεριστής της ελευθερίας του Τύπου έφυγε»
 
Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασε σήμερα την ευαρέσκειά της για την αποχώρηση του Τυνήσιου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι από τη χώρα και κάλεσε «τους διαδόχους του να γυρίσουν σελίδα από τη δικτατορία».
 
«Ένας σφετεριστής της ελευθερίας του Τύπου έφυγε», τονίζει η οργάνωση στην ανκοίνωσή της.
 
«Για 23 χρόνια, ο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι άσκησε δεσποτικά την εξουσία, χωρίς να ανέχεται την παραμικρή φωνή κριτικής και μη διστάζοντας να στείλει τους κατήγορούς του στη φυλακή. Η αναχώρησή του θα πρέπει να σημάνει μία πλήρη ρήξη με τα χρόνια της καταπίεσης», τόνισε ο Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ, γγ των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
 
 «Η οργάνωση καλεί τους διαδόχους του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι να γυρίσουν τη σελίδα της δικτατορίας. Η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός των απόψεων θα πρέπει εφεξής να γίνουν πραγματικότητα στην Τυνησία. Το σύνολο των κρατουμένων λόγω των εκπεφρασμένων απόψεών τους θα πρέπει πάραυτα να αποφυλακισθούν. Είναι χάρις σε τούτη την εύγλωττη χειρονομία που οι τυνήσιοι πολίτες και η διεθνής κοινότητα θα μπορέσουν να πιστεύσουν σε ένα κοντινό δημοκρατικό μέλλον στην Τυνησία», τονίζει η οργάνωση.
 
ΥΠΕΞ: Κανένα πρόβλημα για τους Ελληνες
 
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην Τυνησία το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
 
 "Σήμερα, στις 14.01.2010 κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Τυνησία η οποία περιλαμβάνει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Η πρεσβεία της Ελλάδος στην Τύνιδα είναι σε επαφή με τους Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα, οι οποίοι δεν έχουν αναφέρει προβλήματα. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης".

Ο βίος και η πολιτεία του Μπεν Αλι

Ο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο πρόεδρος της Τυνησίας που εγκατέλειψε σήμερα τη χώρα μετά από 23 χρόνια στην εξουσία, θεωρείτο στο εξωτερικό ως ένα αποτελεσματικό «ανάχωμα» απέναντι στους ισλαμιστές, παρά τις --συχνά ήπιες-- επικρίσεις που δεχόταν για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούσε ο εκδημοκρατισμός της χώρας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

Ο 74χρονος Μπεν Άλι εξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90% των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
 
Στις 7 Νοεμβρίου 1987, όταν ο Μπεν Άλι διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον "πατέρα της ανεξαρτησίας" της χώρας, όλοι οι Τυνήσιοι, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, χαιρέτισαν την αλλαγή που έγινε "χωρίς βία και αίμα" αν και ορισμένοι δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν "ιατρικό πραξικόπημα". Οι υποστηρικτές του τον θεωρούσαν "σωτήρα" της χώρας, αναγνωρίζοντάς του ότι έθεσε τις βάσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την καταστολή του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.
 
 Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Μπεν Άλι κατήργησε την ισόβια προεδρία που είχε καθιερώσει ο Μπουργκίμπα και περιόρισε το χρονικό διάστημα του προέδρου της χώρας σε μόνο τρεις θητείες. Ακολούθησε τη λεγόμενη κοινωνική πολιτική "αλληλεγγύης", δημιουργώντας ένα ειδικό ταμείο για τους φτωχούς και αναπτύσσοντας ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ευνοϊκών πολιτικών για τις γυναίκες. Ταυτόχρονα όμως, το καθεστώς του σκλήρυνε, καταστέλλοντας κάθε αντιπολίτευση απ' όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990. Επέβαλε επίσης περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που κταγγέλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι.
 
Ο Μπεν Άλι ήταν στρατιωτικός καριέρας. Γεννήθηκε στο Χαμάμ Σους και φοίτησε στην Ειδική Στρατιωτική Σχολή του Σεν-Σιρ, στη Γαλλία και την Ανωτάτη Σχολή Πληροφοριών και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Πολύ γρήγορα απέκτησε το βαθμό του στρατηγού και το 1984 διορίστηκε αρχικά υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και κατόπιν υπουργός Εσωτερικών. Τρία χρόνια αργότερα αναλαμβάνει την πρωθυπουργία, μέχρι την ανατροπή του Μπουργκίμπα.
 
Δηλώνοντας υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού "χωρίς βιασύνες", το 1994 εισήγαγε τον πλουραλισμό σε "μικρές δόσεις" και πέντε χρόνια αργότερα οργάνωσε τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην ιστορία της Τυνησίας, τις οποίες κερδίζει με ποσοστό 99,4%. Το 2002 ωστόσο οργανώνει δημοψήφισμα τροποποιώντας το σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία μετά τη λήξη της τρίτης θητείας του. Στις εκλογές του 2004 επανεκλέγεται με ποσοστό 94,48% και το 2009 διεκδικεί και κερδίζει την πέμπτη θητεία του, με ποσοστό 89,62%.
 
Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το καθεστώς του ως "αυταρχικό", ιδίως μετά την καταστολή από το στρατό, το 2008, των ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την υψηλή ανεργία και το νεποτισμό στη χώρα. 
 
Στα μέσα Δεκεμβρίου ένας άνεργος πτυχιούχος πανεπιστημίου αυτοπυρπολήθηκε όταν η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα στο δρόμο χωρίς άδεια. Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων που επεκτάθηκαν μέχρι και την πρωτεύουσα Τύνιδα και οδήγησαν τελικά στην πτώση του Μπεν Άλι.

Ο Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Τυνησία

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε σήμερα το θάρρος που επέδειξε ο λαός της Τυνησίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που οδήγησε στη φυγή τον πρόεδρο της χώρας Ζιν αλ Αμπεντίν Μπεν Άλι και ζήτησε από τη νέα τυνησιακή κυβέρνηση να προκηρύξει στο άμεσο μέλλον ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
 

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί όλες τις πολιτικές πλευρές στη βορειοαφρικανική χώρα να διατηρήσουν τη ηρεμία και να αποφύγουν τη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ