Φυσικά, το δημοσίευμα αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της δυσαρέσκειας στη ρωσική κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα κινείται στην περιοχή, ώστε να “μεγιστοποιήσει” την επιρροή της…
Επίσης, ιδιαίτερα ανήσυχη δείχνει η Μόσχα για τον πολύ επιθετικό τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι προωθούν τα ενεργειακά τους συμφέροντα. Και αυτό παρά τις διμερείς συμφωνίες για αγωγούς, που σημειωτέον, οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να υποπτεύονται, ότι η Τουρκία, κατά την πάγια τακτική της, δεν θα τηρήσει.
Όλα αυτά εκ μέρους των Ρώσων αποτελούν έκπληξη, δεδομένου το ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γεωργία, η Άγκυρα τήρησε φιλο-ρωσική στάση (δεν άφησε δύο αμερικανικά πλοία με “ανθρωπιστική βοήθεια” να περάσουν τα Στενά). Επίσης, τον Μάρτιο του 2006, η Άκυρα δεν έδωσε άδεια στο NATO (!!!) να διεξάγει την ανπτρομοκρατική άσκηση με την επωνυμία Operation Active Endeavor, στα νερά της Μαύρης θάλασσας.
Κακός χαμός… προβλέπεται!
Η ρωσική εφημερίδα προβλέπει… κακό χαμό.
Θερμά επεισόδια των Τούρκων με τη Βουλγαρία (κάτι που δεν αποκλείεται, δεδομένης της αντιτουρκικής στάσης του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ), αλλά και την Ελλάδα (αυτά γράφτηκαν πριν από τα “σιρόπια” στο Ερζερούμ), εξαιτίας μάλιστα των οποίων θα παρέμβει η Ρωσία! Επίσης, μαθαίνουμε για πόλεμο Τουρκίας-Ισραήλ, (σενάριο το οποίο προωθούν και ισλαμικοί κύκλοι στην Τουρκία, οι οποίοι πιέζουν και για νέα ανθρωπιστική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας), στο Λίβανο, με εμπλοκή της Συρίας.
Σενάρια πολέμου…
Μέσα στη σύγκρουση μπαίνει και η Συρία, με την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε φάση επαναπροσέγγισης. Φυσικά, οι Ρώσοι δεν εξαιρούν από την γενικότερη ανάφλεξη που προβλέπουν, την Κύπρο.
Μαύρο έτος το 2011.
Είναι αληθές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί και αποκαλεί το 2011, “μαύρο έτος”. Και αυτό, γιατί εκτός από τα παραπάνω, προβλέπει εμφύλιο πόλεμο και εξεγέρσεις στις ΗΠΑ (φαίνεται να πέφτει μέσα, λαμβανομένου υπόψη του αιματηρού συμβάντος οτην Αριζόνα, που σηματοδοτεί και τη ριζοσπαστικοποίηση ακραίων συντηρητικών στοιχείων), αλλά και την ανεξαρτητοποίηση… του Τέξας! Φυσικά, ιδιαίτερα επισφαλής ακούγεται η ρωσική πρόβλεψη (ή ευσεβής πόθος…) για οικονομικό κραχ στην Κίνα, δεδομένου του πλεονασματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους εκεί, της βιομηχανικής παραγωγής.
Την ίδια ώρα που η “Πράβντα” εκφράζει τις ανησυχίες της για την πολιτική της Άγκυρας, δεν παύει να προβάλλει το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915 και να υπενθυμίζει την πολύ στενή σχέση της Μόσχας, με το Ερεβαν, ενώ σε άλλες ρωσικές εφημερίδες εκφράζονται οι φόβοι των Αρμενίων, για ενδεχόμενη απώλεια εδαφών. Εδώ, είναι σαφής η ανησυχία για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει μονομερώς ανακηρύξει την ανεξαρτησία του. Φυσικά, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για την έκβαση των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου, στην Τουρκία.
Επανερχόμαστε στο παρελθόν;
“Δεν έχουμε μια πολιτική έναντι της Ρωσίας. Κάνουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει ο πρεσβευτής Ιγκνάτιεφ”, δήλωναν οι αξιωματούχοι της Υψηλής Πύλης τον 19ο αιώνα. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετώπιζαν την “αρκούδα” τότε οι Τούρκοι. Η αλήθεια είναι ότι τα συμφέροντα τους στον Καύκασο (όπου υπάρχουν τουρκογενείς πληθυσμοί και κράτη) συγκρούονται με εκείνα της Ρωσίας. Σημειωτέον: εκεί, θα είναι άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης Χριστιανοσύνης και Ισλάμ… Η κατάσταση στην Τσετσενία, όπου στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν κατά της Ρωσίας οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, εξοπλίζοντας τους ισλαμιστές αντάρτες, μιλά από μόνη της.
Αυτή τη φορά, η νεο-οθωμανική προσέγγιση των Ερντογάν & Νταβούτογλου, δείχνει να υπονομεύει και μάλιστα βραχυπρόθεσμα την προσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας, που είχε τροχιοδρομηθεί τον τελευταίο.
ΠΗΓΗ: GEOPOLITICS & DAILY NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου