Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Συνελήφθη πρώην πράκτορας της CIA για αποκάλυψη πληροφοριών

Με την κατηγορία ότι αποκάλυψε σε δημοσιογράφο απόρρητες πληροφορίες για μυστική επιχείρηση που έγινε υπό την κάλυψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συνελήφθη ένας 43χρονος πρώην πράκτορας της CIA.

Ο Τζέφρι Στέρλινγκ, δικηγόρος και εργαζόμενος στο γραφείο της CIA για το Ιράν, από το 1993 έως το 2002, κατηγορείται σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για μη εγκεκριμένη αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, παράνομη παρακράτηση πληροφοριών, απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παράνομη παραχώρηση κρατικής περιουσίας και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Το υπουργείο εκτιμά ότι ο Στέρλινγκ, που είναι μαύρος, έδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο για “αντίποινα”, μετά την άρνηση της CIA να συμβιβαστεί στο πλαίσιο της αγωγής που είχε καταθέσει σε βάρος της υπηρεσίας για “φυλετικές διακρίσεις”. Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από την αμερικανική δικαιοσύνη το 2005.
Ο Στέρλινγκ φέρεται ότι αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες το 2003 σε ένα δημοσιογράφο που επρόκειτο να γράψει ένα άρθρο. Κατόπιν, το 2006, μίλησε και πάλι στον ίδιο δημοσιογράφο, ο οποίος αυτή τη φορά ετοίμαζε ένα βιβλίο.

Το υπουργείο δεν αποκάλυψε το όνομα του δημοσιογράφου, ούτε του μέσου στο οποίο εργάζεται, όμως οι ημερομηνίες και οι λεπτομέρειες αφήνουν να εννοηθεί, ότι πρόκειται για τον Τζέιμς Ράιζεν, δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, συγγραφέα του βιβλίου “Σε εμπόλεμη κατάσταση: η μυστική ιστορία της CIA και της κυβέρνησης Μπους”, και κάτοχο και βραβείου Πούλιτζερ (2005), επειδή τον Δεκέμβριο του 2005 αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που είχε θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Στέρλινγκ, που αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη, φέρεται ότι τηλεφώνησε στο σπίτι του δημοσιογράφου το 2003 και του έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα άρθρο που αφορούσε τις πυρηνικές δυνατότητες μιας "x χώρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ