Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Την επιστροφή της Νεφερτίτης ζητά η Αίγυπτος

Την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης που εδώ και δεκαετίες βρίσκεται σε μουσείο του Βερολίνου, ζητά επίσημα η Αίγυπτος. Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει ωστόσο ότι έχει λάβει «επίσημο αίτημα».
Η ηλικίας 3.400 ετών προτομή που τοποθετείται στον 14ο αιώνα π.Χ. βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα έργα τέχνης που η Αίγυπτος επιθυμεί να επιστραφούν στο έδαφός της....

Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καμπάνιας που διεξάγεται στη χώρα προκειμένου να της επιστραφούν χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα που "έκαναν φτερά" κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, αλλά και μεταγενέστερα.

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε σήμερα ότι έλαβε "επίσημο αίτημα" από την Αίγυπτο για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης που εκτίθεται στο Βερολίνο, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι αντίθετη σε μία τέτοια κίνηση. "Δεν πρόκειται για επίσημο αίτημα: ένα επίσημο αίτημα διατυπώνεται από μία κυβέρνηση προς μία άλλη", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέας Πέσκε, σε συνέντευξη Τύπου. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα "είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει", πρόσθεσε. Η Γερμανία παραμένει αντίθετη στην επιστροφή αυτού του σημαντικού έργου της φαραωνικής εποχής.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς, είχε δηλώσει ότι έχει υποβάλλει "επίσημο αίτημα", με την υποστήριξη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Άχμεντ Ναζίφ και του υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι, προς τον Χέρμαν Πάρτσινγκερ, διευθυντή του ιδρύματος που είναι υπεύθυνο για τη διαχείρηση των δημόσιων γερμανικών μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Νόιες Μουζέουμ (Νέου Μουσείου) όπου εκτίθεται η προτομή της Νεφερτίτης.

Η Γερμανία έχει αρνηθεί και κατά το παρελθόν αιγυπτιακά αιτήματα για την επιστροφή της προτομής, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται νόμιμα στη Γερμανία και ότι είναι εξαιρετικά εύθραυστη για να μετακινηθεί.

Η Αίγυπτος υποστηρίζει ότι η προτομή "βγήκε" από τη χώρα με ψευδή έγγραφα στις αρχές του 20ού αιώνa.
PHGH ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ