Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αν. Λοβέρδος: Τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στο χώρο του φαρμάκου


«Τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στο χώρο του φαρμάκου», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι για την ίδρυση φαρμακείου θα απαιτείται πτυχίο φαρμακοποιού.
«Αν δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. Στέλνω μήνυμα καταλαγής. Θέλω να κάνουμε διάλογο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εξυπηρέτησης του κοινού και ειδικά των ηλικιωμένων ατόμων, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι θα συνδράμει και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι δεν μπορούν να πάνε σε φαρμακείο ή σε νοσοκομείο για να προμηθευθούν τα φάρμακά τους.
Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για την Υγεία
Εν των μεταξύ, την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών για την Υγεία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την κατάθεση -έως τον Μάιο- λεπτομερούς έκθεσης για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού), με στόχο τη βελτίωση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητάς του.
Στο τελικό πόρισμά της η Επιτροπή, θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και κατά πόσο τηρούν τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
Επικεφαλής της επιτροπής έχει οριστεί ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει επιλέξει και την υπόλοιπη σύνθεση της επιτροπής.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το Υπουργείο για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.
Ειδικότερα, στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση των διαρθρωτικών αλλαγών, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η ολοκλήρωση του ψηφιοποιημένου διπλογραφικού συστήματος και τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η βελτίωση του ΕΚΑΒ και η επίλυση του θέματος της γρήγορης ένταξης των αποφοίτων της Ιατρικής στην απόκτηση ειδικότητας.
«Στις ράγες του ίδιου τρένου ανεβαίνουν και τα 132 νοσοκομεία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.
Από την πλευρά του ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της Υγείας τόνισε ότι παρόλο που ξοδεύουμε πολλά επιτυγχάνουμε πολύ λιγότερα.
Η χώρα μας, είπε ο κ. Μόσιαλος, βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση από πλευράς διαχείρισης των πόρων για την υγεία, μετά την Ιρλανδία, κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών υγείας αλλά δεν κατέχει και την αντίστοιχη σε επίπεδο υπηρεσιών. Μέσα σε 20 χρόνια χάσαμε 10 θέσεις σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης και από την 4η θέση που ήμασταν κατεβήκαμε στη 14η. Σε αυτό το διάστημα οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 30%.
Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, επεσήμανε ότι χρειάζονται «ευφυείς λύσεις χρήσης του προσωπικού» καθώς έχουμε συνολικά 70.000 γιατρούς, από τους οποίους 25.000 στο ΕΣΥ για 35.000 κλίνες.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, οι ανισότητες που παρατηρούνται στην Ελλάδα στο σύστημα Υγείας είναι οι μεγαλύτερες μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Η 11μελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την Υγεία θα συναντηθεί με την τρόικα την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των έως τώρα δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την περιστολή των δαπανών.
Αρμοδιότητες της Επιτροπής ειδικών της Υγείας
Η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών της Υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπήτην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχρεούται:
- το Μάρτιο του 2011 να παραδώσει ένα πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και προτείνει βελτιωτικές κινήσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο
- στο τέλος του Μαΐου του 2011 να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ενώ θα παρουσιάζει προτάσεις στα ακόλουθα θέματα:
1. Ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας
2. Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας: άντληση εσόδων, συλλογή οφειλών και ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων κεφαλαίων των Ασφαλιστικών Οργανισμών
3. Εναρμόνιση των πακέτων υγείας για όλους τους δικαιούχους όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών
4. Παροχή υπηρεσιών και κίνητρα στους παρόχους αυτών με στόχο:
 * Τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υγείας,
 * Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικών      ιατρών και νοσοκομειακής περίθαλψης
 * Την αποτελεσματικότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών
 * Την φαρμακευτική κατανάλωση
 * Τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
5. Προτεραιότητες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας με στόχο την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών
6. Συλλογή δεδομένων και αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας
7. Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών
Το πόρισμα των ειδικών της υγείας θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους στους προηγούμενους τομείς με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του Α.Ε.Π. μικρότερο του 6% ετησίως.
ΠΗΓΗ:NAFTEMPORIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ