Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Συγκρούσεις, ταραχές και πολιτική αστάθεια στην Αλβανία

Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν στα Τίρανα μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων.
Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια, απαιτώντας τη παραίτηση της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπερίσα.
Οι διαδηλώσεις έγιναν λίγο μετά τη παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ilir Meta, που βρίσκεται στη δίνη ενός σκανδάλου απάτης...

Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, και νοθεία του τελευταίου εκλογικού αποτελέσματος.
Η Αλβανία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τότε που η αντιπολίτευση αρνήθηκε να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο AFP, τρείς διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι τρείς είναι σε σοβαρή κατάσταση, και επίσης έχουν τραυματιστεί 22 πολίτες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών, οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες ανταπέδωσαν εκτοξεύοντας νερό και δακρυγόνα. Κάποιοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικά και άλλα οχήματα. Δεν έγιναν συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων, και εκκλήσεων για ηρεμία από πλευράς του προέδρου της χώρας Bamir Topi, και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Edi Rama.

Η αντιπολίτευση ζητάει νέες βουλευτικές εκλογές, αφού αρνείται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου του 2009, με βάση το οποίο το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα κέρδισε με μικρή διαφορά. Οι πολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν λίγο μετά τη παραίτηση του βασικού συνεργάτη του Μπερίσα Ilir Meta, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά σε σχέση με την ανάθεση έργου για τη κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ