Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο Ζήμενς: παραπομπή της … μισής κυβέρνησης Σημίτη

Πολιτικές ευθύνες σε πέντε πρώην «πράσινους», αλλά και επτά «γαλάζιους» υπουργούς αποδίδει στην πορισματική του θέση για την υπόθεση Siemens το ΠΑΣΟΚ ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τομέα έρευνας, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες:
* Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ...

* Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
* Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισαν ότι οι ίδιοι «προσέγγισαν την έρευνα της υπόθεσης με τη δέουσα ευθύνη και ελευθερία συνείδησης». Ανέφεραν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε προς επιπλέον διερεύνηση έναν ευρύ αριθμό προσώπων, ώστε «να μη μείνει σκιά στο δημόσιο βίο», ενώ οι βουλευτές του «έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και κατεύθυνση, ούτε υπήρξε καμία συναλλαγή και ”αλισβερίσι”».

ΝΔ: Πράσινο σκάνδαλο

Από την πλευρά της η ΝΔ αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κάνοντας λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο».
Σύμφωνα με τη ΝΔ υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens».
Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει εμμέσως, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, η εξέταση να αφορά και στον Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, και Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤ).
Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως αναφέρουν στελέχη της, «δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών», αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις».
Σημειώνεται ότι στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ υπήρχε και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρηστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιούγκ, αλλά τελικά αποσύρθηκε.

Προανακριτική ζητεί ο Δ. Παπαδημούλης
Εν τω μεταξύ, στο πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Ο κ. Παπαδημούλης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».
Δεν αναφέρεται, ωστόσο, σε ονόματα, επιφυλασσόμενος να εκφράσει τη γνώμη του στην Ολομέλεια της Βουλής, σεβόμενος, όπως σημειώνει, τη σοβαρότητα του θέματος αλλά και το ρόλο του και αρνούμενος να συμπράξει «σε πρακτικές που εκφυλίζουν το κύρος των θεσμών και προσώπων, προσθέτοντας στο άγος των σκανδάλων και το άγος του ακραίου κυνισμού και της αναξιοπιστίας».
Αιτιολογώντας την καταψήφιση του πορισματικού κειμένου της πλειοψηφίας, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «αποσιωπά κρίσιμα γεγονότα, στοιχεία και μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, αγνοεί και παρακάμπτει υλικό ενώ σε κρίσιμα σημεία εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία και επιλεκτικές εκτιμήσεις που υπηρετούν σκοπιμότητες».
Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «στο σκάνδαλο της Siemens στην Εξεταστική Επιτροπή, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα δεκάδες ονόματα πολιτικών προσώπων, υπουργών και πρώην υπουργών. Αρκετοί έχουν εμπλοκή και ανάμειξη στην υπογραφή και διαχείριση συμβάσεων. Αλλοι είχαν καταγραφεί στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, άλλοι εμπλέκονται σε αγορές, κοινωνικές επαφές και παροχές δημοσίων σχέσεων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά αν συνδέονταν με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση δημοσίων καθηκόντων, που ευνόησαν τη Siemens σε επίμαχες συμβάσεις. Αυτό ακριβώς είναι που απέφυγε να αξιολογήσει ως σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή».

ΚΚΕ: Τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Το ΚΚΕ με δήλωση του βουλευτή του κόμματος Θανάση Παφίλη, τάσσεται υπέρ της σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς της αρμοδιότητάς τους για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου που όπως έχει αποδειχθεί πήραν χρήματα από το ταμείο της Siemens).
Ο κ. Παφίλης, υποστηρίζει ότι «είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το σκάνδαλο της Siemens και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους», καταλογίζοντας στα δύο κόμματα πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου.
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ, «προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν».
Τονίζει ακόμη ότι το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια».
Τα εμπόδια αυτά, όπως εξηγεί, «σχετίζονται πρώτα απ΄ όλα με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος π.χ. τις ανώνυμες μετοχές, τις δυνατότητες των offshore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία κλπ. Σχετίζονται επίσης με τη δραστηριοποίηση μηχανισμών συγκάλυψης για το σβήσιμο των ιχνών και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το κλείσιμο της υπόθεσης από τη Siemens».
Καταλήγοντας ο κ. Παφίλης επισημαίνει πως το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί λεπτομερέστερα και πιο συγκεκριμένα για όλα τα παραπάνω θέματα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Προανακριτική για Σημίτη, Μαντέλη, Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη προτείνει ο ΛΑΟΣ
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Siemens, τάχθηκε με δήλωση του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.
Όπως δήλωσε, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τη Δευτέρα η κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή
Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Χαρακτηριστικό του πορίσματος είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται η αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Με την κατάθεση του πορίσματος ολοκληρώνεται ένας κύκλος ερευνών διάρκειας 11 μηνών. Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.
Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.

ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ