Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Προκαταρκτική για Ζίμενς

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί, κατατέθηκε τελικά αργά το βράδυ στην Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής τα κόμματα μοιάζει να συμφωνούν με την ανάγκη συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών σχετικά με το σκάνδαλο της Ζίμενς.
Συγκεκριμένα , το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για την διαπίστωση ύπαρξης τυχόν ευθυνών για δώδεκα πρώην βουλευτές της Ν.Δ, τους:  Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη.

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας πάλι επιρρίπτει «σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της τότε κυβέρνησή του Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Ευάγγελο Μαλέσιο, και τον Γ. Παπακωνσταντίνου (ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002).
Οσον αφορά στα δικά της εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, η Νέα Δημοκρατία δηλώνει πως «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε».

Το πόρισμα του ΚΚΕ ζητά περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης Siemens από προανακριτική επιτροπή προκειμένου να «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού». Το πόρισμα του ΚΚΕ δεν κατονομάζει εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα τονίζοντας πως «οι πολιτικές ευθύνες των οποίων είναι αντικειμενικές», και είναι ευθύνες που αποδίδονται σε όσους «κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων».

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ  ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα στο πόρισμά του αλλά κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για "παρασκηνιακές διαβουλεύσεις" και "απόκρυψη στοιχείων". Και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος αναμένεται να διατυπώσει τις απόψεις του στη συζήτηση του κειμένου στην Ολομέλεια.
Στο ίδιο κλιμα είναι και το πόρισμα του ΛΑΟΣ πάλι δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα πρώην υπουργών και υφυπουργών, και τονίζει πως μετά από σχεδόν έναν χρόνο ερευνών η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπόρεσε να βρεί πως έγινε η διακίνηση μαύρου χρήματος «αν εξαιρέσει κανείς τα "ψιχία" του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως "μίζες"». Ωστόσο ο ΛΑΟΣ θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα από προανακριτική επιτροπή δεδομένου ότι «είναι εξίσου σοβαρό να αθωωθούν ένοχοι ή -ακόμη χειρότερα- να ενοχοποιηθούν αθώοι».
Νωρίτερα η κυβέρνηση είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της να διεκδικήσει με «κάθε πρόσφορο μέσο» αποζημιώσεις από τη Siemens. Ο Σήφης Βαλυράκης μάλιστα,  πρόεδρος της Εξεταστικής, ανέφερε πως η ζημία που υπέστη το Δημόσιο από το σκάνδαλο της Ζίμενς υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, έστειλε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas Π.Ξυνή, επιστολή που πρόκειται να παραδοθεί και στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μόναχο.
 
Πηγή:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ