Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΕ ως Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και οι ΗΠΑ ως Βυζάντιο

Για να καταλάβουμε πως θα είναι ο 21ος αιώνας, καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε προς τα πίσω. Πόσο πίσω; Χίλια περίπου χρόνια, επί Μεσαίωνα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times: Ο κόσμος στον οποίο μπαίνουμε δεν θα είναι ένας κόσμος πολλών κρατών, αλλά ένας κόσμος πολλών κέντρων εξουσίας. Στην ουσία, θα είναι ένας νέος μεσαιωνικός κόσμος. Ο 21ος αιώνας θα είναι όπως ακριβώς ήταν ο 12ος. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που ο κόσμος ήταν Δυτικός και Ανατολικός ταυτόχρονα...



Και που ταιριάζουν οι ΗΠΑ μέσα σε αυτή τη νέα κοσμοθεωρία; Η ιστορία, για μια ακόμη φορά μας διδάσκει. Αν σήμερα η ΕΕ παίζει το ρόλο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το νέο Βυζάντιο, που κοιτάει και προς δυσμάς και προς ανατολάς, όντας σε παρακμή.

Όμως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Οι Βυζαντινοί άντεξαν για πολλούς αιώνες, πέραν των δυνατοτήτων τους, μέσω της πονηρής διπλωματίας και της χρήσης της παραπλάνησης, και όχι της στρατιωτικής τους ισχύος.

Και να μη ξεχνάμε, καταλήγει το άρθρο, ότι ο Μεσαίωνας, παρά τη κακή του φήμη, ήταν μια εποχή μεγάλων εφευρέσεων και ανακαλύψεων… άλλωστε, στο τέλος οδήγησε στην Αναγέννηση.

ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ