Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Παράλυτος πίθηκος περπάτησε μετά από εμφύτευση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων


Ομάδα ιαπώνων ερευνητών ανακοίνωσε ότι πίθηκος, που είχε μείνει παράλυτος από κάκωση, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει και πάλι τα μέλη του χάρη στην έγχυση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iPS). Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργήθηκαν με την εμφύτευση 
«Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο αυτού του είδους ανακτά τις κινητικές του λειτουργίες με τον τρόπο αυτό», εξήγησε ο καθηγητής Χιντεγιούκι Οκάνο του πανεπιστημίου Κέιο.
Η ομάδα του, που έχει φθάσει στο ίδιο αποτέλεσμα και με ένα ποντίκι, προχώρησε σε έγχυση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων στην τραυματισμένη σπονδυλική στήλη του ζώου. Τα βλαστοκύτταρα διοχετεύθηκαν εννέα ημέρες μετά την κάκωση που τραυμάτισε την σπονδυλική του στήλη. Ο πίθηκος άρχισε να κινεί τα μέλη του δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Οκάνο.
«Σε διάστημα έξι εβδομάδων, ξαναβρήκε την ικανότητά του να πηδά, σχεδόν κανονικά. Η δύναμη της λαβής του, επίσης, επανήλθε στα μπροστινά του μέλη κατά 80%», πρόσθεσε ο επιστήμονας. «Πραγματοποιούμε πειράματα με τη πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πιο ασφαλή και καλύτερα ποιοτικώς κύτταρα, ώστε κάποια μέρα να γίνουν δυνατές κλινικές μελέτες επί ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής Οκάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα την μοριακή βιολογία, στο Κόμπε.
Η Ιαπωνία είναι πολύ δραστήρια σε αυτού του είδους την έρευνα. Η ομάδα του καθηγητή Σίνια Γιαμανάκα του Πανεπιστημίου του Κιότο ήταν η πρώτη που κατόρθωσε να επαναπρογραμματίσει κύτταρα του δέρματος, μετατρέποντάς τα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS).
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών δε βρίσκονται ακόμη σε ικανοποιητικό σημείο, ώστε να επιτρέψουν την ιατρική εφαρμογή. Χρειάζεται η επαλήθευση των κινδύνων, η ανάπτυξη τεχνικών και η δημιουργία θεραπευτικών αγωγών. Η σημερινή μέθοδος δημιουργίας πολυδύναμων βλαστοκυττάρων χρησιμοποιεί ρετροϊούς για τη μεταφορά των γονιδίων αναπρογραμματισμού, και έτσι είναι πιθανή η αφύπνιση γονιδίων που προκαλούν καρκίνους.


                                                                                                                                                       Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ