Όπως πληροφορούμαστε –γράφει το δημοσίευμα- διαμορφώνονται, ήδη, από τις δύο κυβερνήσεις ο κατάλογος των διπλωματών οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι δύο αυτές ομάδες, έχουν καθορίσει την ατζέντα των συνομιλιών, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.
Σε αυτήν την κοινή συνεδρίαση, των δύο κυβερνήσεων, θα συζητηθεί το πλήρες άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών (μετακίνηση μόνο με ταυτότητα), με σαφή επιδίωξη της σερβικής κυβέρνησης να βοηθήσει την πΓΔΜ, ώστε να επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, με στόχο την ένταξη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνεδρίαση αυτή θα αποδείξει ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις. Αν και οι πληροφορίες της τελευταίας ειδησεογραφίας αμφισβητούν την συνάντηση αυτή , όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Μάρτιν Μαρτινόφσκι.
«Δεν έχω καμία πληροφορία σχετικά με το ζήτημα αυτό. Δεν ξέρω αν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο Μαρτινόφκσι.
Επιπρόσθετα η Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), που είναι μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Νίκολα Γκρουέφσκι, θεωρεί ότι η συνάντηση αυτή δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.
«Νομίζω ότι δεν θα έχει κάποια σημαντική επίπτωση στην πΓΔΜ, ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαίο να συμμετάσχουμε στη συνάντηση αυτή», δήλωσε ο Ermira Mehmeti.
Καθώς η σημερινή κυβέρνηση, υπό της ηγεσίας του Νίκολα Γκρουέσφκσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν βρίσκεται διατεθειμένη να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ώστε να ανοιχτούν οι θύρες προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η πΓΔΜ μέρα στη μέρα οδεύει πλησιέστερα προς τη Σερβία.
Όπως έγραψε και το βρετανικό περιοδικό, ‘Economist’, πριν λίγους μήνες, η πΓΔΜ βρίσκεται μπροστά στην σφαίρα επιρροής της Σερβίας (“Jugosfera”) και η πρώτη απόδειξη για αυτήν την εκδοχή είναι η κοινή συνεδρίαση των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Βαρντάρσκα, δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να απελευθερώσει πλήρως τη διέλευση των συνόρων μεταξύ της Σερβίας και της πΓΔΜ, τη κατάργηση των διαβατηρίων και θα επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων μόνο με τις ταυτότητες.
Υπάρχει η πεποίθηση στον λαό ότι αν τα Σκόπια γίνουν στενός σύμμαχος της Σερβίας, θα ενταχθούν ευκολότερα τις Βορειοατλαντικές δομές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μια τοποθέτηση που έχει λογική, αφού η Σερβία προς το παρόν δεν είναι ούτε μέλος του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ αλλά αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.
ΠΗΓΗ: KRANOSGR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου