Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η ψεύτρα υπουργός και ο εργατοπατέρας κολαούζος της

Η Λούκα Κατσέλη επιμένει στο ψέμα, ότι το θέμα της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους έχει λήξει με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που ψηφίστηκε πρόσφατα. «Το θέμα έχει κλείσει απολύτως. Αυτό που ισχύει είναι ο νόμος του κράτους. Οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες όπως σας είχα πει ήταν επίπονες, επίμονες, συνεχείς σε όλα τα επίπεδα, κλείσανε και καταθέσαμε το σχέδιο νόμου στη Βουλή, έτσι όπως το ξέρετε», δήλωσε στις 20 Δεκέμβρη, χωρίς κανείς από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να της θυμίσει τι γράφει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της 22ης Δεκέμβρη. Ενας μόνο ρώτησε κι αυτός αναφέρθηκε στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο του Αυγούστου, για το οποίο είχε ακούσει, γιατί είναι βέβαιο ότι κανένα Μνημόνιο δεν έχει διαβάσει. Ετσι, η Κατσέλη μπόρεσε με όλη της την άνεση να απαντήσει ξανά, ότι «το θέμα έχει κλείσει»...



Τα ίδια είπε και στη Βουλή την επόμενη μέρα (21.12.10), χωρίς κανένας βουλευτής να την ξεμπροστιάσει, αφού και αυτοί δεν διαβάζουν τα Μνημόνια. Οχι μόνο οι Πασόκοι, αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι. Είπε η Κατσέλη, φτιάχνοντας το πορτρέτο της αγωνίστριας, που κατάφερε να αλλάξει το Μνημόνιο: «Αγαπητοί συνάδελφοι. Πολλά ακούστηκαν και πολλά γράφτηκαν για τις ρυθμίσεις που λίγες μέρες πριν ψηφίσαμε για τις εργασιακές σχέσεις. Η πραγματικότητα είναι μία: Με δυσκολίες και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις προηγούμενες ρυθμίσεις του μνημονίου και να διασφαλίσουμε ότι μέσα από τον θεσμό των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, χωρίς να αποδομείται αλλά αντίθετα να ενισχύεται το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Χωρίς να καταργείται το δικαίωμα της υποχρεωτικής επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων παρά μόνο για όσες επιχειρήσεις συνάψουν Ειδικές επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις».

Ας θυμηθούμε, τώρα, τι αναφέρει το Μνημόνιο-3, αυτό που υπογράφτηκε στις 22 Νοέμβρη: «Η κυβέρνηση τροποποιεί το νόμο 1876/1990 (άρθρα 11.2 και 11.3) ώστε να καταργήσει την επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε όσους δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις».

Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα. Και το Νοέμβρη, η κυβέρνηση υπέγραψε δέσμευση ίδια μ’ αυτή του Αυγούστου. Στη συνέχεια, πήρε προφανώς την άδεια από την τρόικα να μη νομοθετήσει αμέσως τη σχετική διάταξη, για να αλαφρώσει κάπως το πολυνομοσχέδιο (για περισσότερα δες εδώ). Η δέσμευση, όμως, παραμένει.

Από πλευράς Κατσέλη είναι απολύτως λογικό να οικοδομείται αυτή η προπαγάνδα. Οτι θα προσχωρούσε, όμως, ασμένως σ’ αυτή την προπαγάνδα και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ δεν το περιμέναμε. Περιμέναμε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις.

Στις 21 Δεκέμβρη, η Κατσέλη εμφανίστηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ παρεούλα με το δεξί χέρι του Παναγόπουλου, το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Στάθη Ανέστη. Με την πρώτη κιόλας ερώτηση, η άσχετη –και όχι μόνο– δημοσιογράφος (Π. Γαβρά) επικαλέστηκε «τα ρεπορτάζ από το εξωτερικό δελτίο που επιμένουν ότι διαφωνεί η τρόικα με την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων», για να δώσει αμέσως πάσα στην Κατσέλη, η οποία είπε: «Η τρόικα το ξέρουμε, το γνωρίζουμε ότι διαφωνούσε. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπήρχε η προτροπή ουσιαστικά να καταργηθεί η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σ’ αυτούς που δεν καλύπτονται μέσα στη διαπραγμάτευση. Μετά από δυο μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, διαλόγου το θέμα έκλεισε. Ο νόμος είναι νόμος, μάλιστα πήρε ΦΕΚ σήμερα, νόμος 3899, και έχουμε τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εν ισχύ πλέον και έχουμε επίσης και σήμερα μια επίσημη δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, ο οποίος λέει ότι τα στοιχεία του νόμου για τα εργασιακά θέματα στην Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένα με το μνημόνιο. Αρα, έχει κλείσει το θέμα, έχει απολύτως κλείσει».

Οποιος έχει διαβάσει τα Μνημόνια δεν μπορεί να φάει τη ντρίπλα της Κατσέλη, η οποία αναφέρεται στο Μνημόνιο του Αυγούστου και όχι σ’ αυτό του Νοέμβρη. Αν το θέμα έκλεισε μετά από «δυο μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης», τότε γιατί το Μνημόνιο του Νοέμβρη γράφει τα ίδια με το Μνημόνιο του Αυγούστου; Η δημοσιογράφος ούτε ήξερε ούτε ήθελε να στριμώξει την Κατσέλη. Ο ρόλος της είναι να δίνει πάσες στους υπουργούς, για να βάζουν γκολ σε κενή εστία. Ο Ανέστης, όμως; Ο Ανέστης εμφανίστηκε φανατικότερος της Κατσέλη. Οχι μόνο δεν είπε τίποτα, αλλά αντίθετα υπερθεμάτισε: «Σ’ αυτό που έγινε εμείς είχαμε επίσης ένα κυρίαρχο στρατηγικό στόχο ουσίας: Να περισωθεί λόγω της ιδιαιτερότητας και ιδιομορφίας που έχει η ελληνική οικονομία και που έχουν οι εργασιακές σχέσεις, η υποχρεωτικότητα και η γενίκευση των κλαδικών συμβάσεων. Και αυτό έγινε. Και αυτό μπορώ να σας πω, θα εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων που συμπιέζονται, περικόπτονται, υπάρχουν προβλήματα, αλλά που ωστόσο σα θεσμός διασώθηκε, αυτό είναι πολύ σημαντικό, περιφρουρεί σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων και μας δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να πάμε να δούμε σε επιμέρους επιχειρήσεις»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ