Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Ο Γερουλάνος έβαλε ενέχυρο τα "Ελγίνεια" μάρμαρα του Παρθενώνα;

Μία απίστευτη είδηση δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου και μέσω του πρακτορείου Blooomberg έκανε το γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος φέρεται να έχει πει ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να σταματήσει τη διεκδίκηση του μαρμάρων που έχουν κλαπεί από τον λόρδο Ελγιν με αντάλλαγμα ένα νέο μακροπρόθεσμο δάνειο!
Δημοσίευμα Bloomberg: Διατεθειμένη φαίνεται η Ελλάδα να διακόψει τη μακρόχρονη διαμάχη για τα "Ελγίνεια Μάρμαρα" διακηρύσσοντας έτοιμη να παραιτηθεί από την αξίωση τής ζωφόρου του Παρθενώνα με το αντάλλαγμα ενός μακροπρόθεσμου δανείου (των μαρμάρων), δήλωσε στους Times του Λονδίνου, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος...

Η ζωφόρος είχε αποσπαστεί το 1801 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανός διπλωμάτης, με την άδεια του Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή του και μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο μετά τη συμφωνία του βρετανικού κοινοβουλίου να τα αγοράσει.
Η Ελλάδα αξιώνει ότι έχουν κλαπεί, σημειώνει η εφημερίδα Times.
Τα μάρμαρα από τότε παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και οι επιμελητές του μουσείου δήλωσαν πως καμία νέα προσέγγιση δεν έχει πραγματοποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι οι θεματοφύλακες άλλαξαν άποψη ότι τα μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο μουσείο, τονίζουν οι Times.
Ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς ολοκληρώθηκε το 438 πΧ.

Η απάντηση Γερουλάνου Πάντως, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού μετά από ερώτηση του ειδησεογραφικού site ΝEWSΡOST στο γραφείο του υπουργού, "Δεν ετέθη από τον κ. Γερουλάνο θέμα ιδιοκτησίας ή μακροχρόνιου δανεισμού. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μόνιμη επιστροφή των μαρμάρων με αντάλλαγμα όμως μία σειρά από περιοδικές εκθέσεις που θα καλύψουν τα κενά στο βρετανικό μουσείο". Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι "η επιχειρηματολογία των βρετανών στερεύει με το νέο μουσείο της Ακρόπολης". Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι στα επίμαχα σημεία του ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου δεν υπάρχουν σε εισαγωγικά οι επίμαχες φράσεις.

Greece Offers to Forgo Claim to Ownership of Elgin Marbles, Times Reports
ΠΗΓΗ: Blooomberg
Greece offered to end the long- running dispute with Britain over the Elgin Marbles by saying it would forgo its claim in return for a long-term loan of the artefacts, once a frieze on the Parthenon, the London-based Times reported, citing Greek Culture Minister Pavlos Yeroulanos.

The frieze was removed in 1801 by British diplomat Lord Elgin with the permission of the Sultan of the Ottoman Empire, which then ruled Greece, and shipped to London after parliament agreed to buy them. Greece regards them as having been looted, the newspaper said.
The marbles have remained in London’s British Museum ever since and the museum’s curators said in a statement that no new approach had been made, and there was no reason to suppose the Trustees would change their view that the sculptures must stay in the museum, the Times said.
The Parthenon, a temple dedicated to the Greek goddess Athena, was completed in 438 BC.
To contact the editor responsible for this story: Chris Peterson in London at cpeterson@bloomberg.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ