Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Χάκερ κολλούσαν πλαστά ένσημα του ΙΚΑ


Ήδη χαρακτηρίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ηλεκτρονική απάτη της χρονιάς, με πανελλήνια δράση και θύματα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν απολέσει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η απάτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εξιχνίασης και ήδη έχουν αρχίσει συλλήψεις σε ορισμένες περιοχές
, ενώ αναμένεται ότι θα επεκταθούν και σε άλλες. Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο δρα σε όλη τη χώρα και το οποίο κατάφερε να διεισδύσει στα ηλεκτρονικά αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων.
Η απάτη συνίστατο στη διείσδυση στους τομείς ενσήμων των ταμείων, στους οποίους γινόταν επικόλληση ενσήμων σε πρόσωπα τα οποία δεν είχαν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης.
Το ΙΚΑ είναι αυτό που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά και ακολουθούν άλλα μεγάλα ταμεία. Το κύκλωμα εντοπίστηκε αρχικά στο Ηράκλειο της Κρήτης και μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί πλοκάμια του στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο, τη Λαμία, την Πάτρα και το Ρέθυμνο.
Οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και αναμένεται ότι σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Για την εξιχνίαση της ηλεκτρονικής απάτης χρειάστηκε να συνεργαστούν τέσσερις υπηρεσίες και να λειτουργήσουν τα απαραίτητα στεγανά, ώστε να μη διαρρεύσουν στοιχεία των ερευνών.

Συνεργάστηκαν το ΣΔΟΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, η Γενική Ασφάλεια και η ΕΥΠ, με τις οποίες συνεργάστηκαν και ελεγκτές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος, το οποίο δεν είναι το μόνο που απομυζά τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια τα σχετικά στοιχεία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ήδη άρχισαν να γίνονται συλλήψεις στο Ηράκλειο, ενώ αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν μεταξύ άλλων τον αριθμό των αναμεμειγμένων ατόμων, το είδος της ανάμειξής τους, τι χρήματα έπαιρναν οι ίδιοι και τι προμήθειες δίνονταν, σε ποιους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, η περίπτωση δεν αφορά επίθεση χάκερ οι οποίοι έσπασαν τους κωδικούς και μπήκαν στα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά μια δράση η οποία κατευθύνθηκε και υποστηρίχτηκε από υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν σχετικά.
Κομπίνα με αλλοδαπές για να παίρνουν σύνταξη από την Ελλάδα
ΑΛΛΗ μια υπόθεση που αφορά στην αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων λίγο έλειψε να δημιουργήσει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης χρειάστηκε να καλέσει τον Βούλγαρο πρέσβη στην Αθήνα για παροχή εξηγήσεων, καθώς στο κύκλωμα απάτης μετείχαν και πολίτες της Βουλγαρίας.
Μάλιστα, επίκειται επίσκεψη του Βούλγαρου ομολόγου του κ. Κουτρουμάνη στην Αθήνα, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αποτροπή στο μέλλον επανάληψης παρόμοιων φαινομένων, καθώς διαπιστώθηκε ότι από παρόμοιες περιπτώσεις χάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και των δύο χωρών.

Στην Ελλάδα λειτουργούσε κύκλωμα το οποίο έφερνε στη χώρα Βουλγάρες ηλικίας 53 και 54 ετών ήδη ασφαλισμένες στη Βουλγαρία, τις οποίες εμφάνιζε ως μόνιμες κατοίκους της Ελλάδας.
Οι γυναίκες από τη Βουλγαρία εργάζονταν στην Ελλάδα ως οικιακοί βοηθοί, περιέθαλπαν γέροντες κ.λπ., ενώ η παραμονή τους στην Ελλάδα δεν υπερέβαινε το ένα έτος, όσο χρειαζόταν για να θεμελιώσουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Αμείβονταν με το 15% του μισθού που θα έπρεπε να παίρνουν, κάτι που ήταν μέρος της συμφωνίας την οποία είχαν κάνει.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι το 85% της αμοιβής τους θα το έπαιρναν εκείνοι που τις έφεραν στην Ελλάδα και εκείνες, επιστρέφοντας στη Βουλγαρία, θα έπαιρναν σύνταξη 300 ευρώ από την Ελλάδα, αφού θα είχαν ήδη συμπληρώσει τα 55 έτη της ζωής τους. Αν δεν εμφανιζόταν ολόκληρος χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα, η σύνταξη αντί για 300 θα ήταν μόλις 15 ευρώ.
Τις ανακάλυψαν τυχαία
Η ύπαρξη του κυκλώματος αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν ένας ελεγκτής του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη αναζητούσε κάποια από τις Βουλγάρες, η οποία είχε κάνει τα χαρτιά της για να πάρει τη σύνταξη των 300 ευρώ, αλλά έλειπε μια υπογραφή της.
Ύστερα από πολυήμερη αναζήτηση ο ελεγκτής ανακάλυψε ότι η εν λόγω γυναίκα είχε δηλώσει διεύθυνση δίπλα από το ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, την ίδια διεύθυνση που είχαν δηλώσει άλλες 45 συμπατριώτισές της. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι στην υπόθεση αυτή συνέβαιναν σημεία και τέρατα, καθώς οι υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι 66 γυναίκες από τη Βουλγαρία είχαν δηλώσει ως μόνιμη διεύθυνση στην Ελλάδα τη διεύθυνση ενός οίκου ανοχής.
                                                                                                Πηγή: www.ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ