Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Καταρρέουν οι «προεδρικοί» στο ΠΑΣΟΚ

Σε εποχές προ του 2009 επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένα τα ευρήματα της έρευνας «Τάσεις» της MRB. Τότε που, στα δύσκολα χρόνια της Αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Παπανδρέου αδυνατούσε να εδραιώσει στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως «νέα πρόταση», στελέχη που αναδείχτηκαν επί δικών του ημερών στην ηγεσία του Κινήματος, με την εξαίρεση του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου...



Η δημοσκόπηση οδηγεί σε «ζοφερά» συμπεράσματα για το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από την Κυβέρνηση, και οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα φαίνεται να είναι αμιγώς «προεδρικά» στελέχη, Υπουργοί οι οποίοι έχουν απευθείας αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς απαραίτητα να συνοδεύονται από αντίστοιχη, μακρά και ενεργό διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ.

Στη χειρότερη θέση από όλους βρίσκεται ο Δημήτρης Δρούτσας. Με αρνητικές γνώμες 33,5%, και μόλις 10,4% θετικές, κυρίως όμως με ένα 33,9% της κοινής γνώμης να απαντά ότι «μόλις που ξέρει το όνομά του». Και, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον πολιτικό που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη διεθνή σκακιέρα, ως Υπουργός Εξωτερικών, θέση η οποία εκ των πραγμάτων του εξασφαλίζει προβολή και αναγνώριση.

Πολύ χαμηλά βρίσκεται ο Χάρης Παμπούκης, Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, και επί σειρά ετών «alter ego» του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παμπούκης έχει αρνητικές γνώμες 38,7%, ενώ οι θετικές περιορίζονται στα επίπεδα του 13,5%.

Ο Παύλος Γερουλάνος, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, είναι το στέλεχος που εμπιστεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, στον τομέα της επικοινωνίας. Οι αρνητικές γνώμες… χτυπούν κόκκινο, με 44,3%, ενώ οι θετικές βρίσκονται κάτω από το 20%, στο 18,8%. Και μάλιστα, από ένα πόστο, το οποίο δεν συνοδεύεται συνήθως από πολιτική φθορά.

Ακόμη και η Τίνα Μπιρμπίλη, επί σειρά ετών λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου, και σημερινή Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συγκεντρώνει 40% αρνητικές γνώμες, και μόλις 21% θετικές. Εκείνη όμως έχει το ελαφρυντικό ότι βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, και τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

Εμμανουήλ Ζερβός κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ