Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο εισαγγελέας χτυπά την πόρτα του Σημίτη


Στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και σε μέλη της κυβέρνησής του την περίοδο 2000-2001 «σκόνταψε» η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση μετατροπής μέρους του δημόσιου χρέους μετά τη συμφωνία για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Τις μεθόδους, δηλαδή, δημιουργικής λογιστικής με τη χρήση παράγωγων προϊόντων (swaps) ώστε να αποκρυβεί το μέγεθος του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα...

Από τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας φαίνεται πως προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής τους, γεγονός που οδήγησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, στο να κλείσει τη σχετική δικογραφία και να τη διαβιβάσει «αμελητί» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε «για τις δικές του ενέργειες».

Ο φάκελος έφτασε στον Άρειο Πάγο στις 20 Δεκεμβρίου και αμέσως ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Αθ. Κατσιρώδη να διερευνήσει αν πρέπει η υπόθεση να διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να κρίνει αν πρέπει στην περίπτωση αυτή να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η προκαταρκτική έρευνα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Real news», ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που έκανε στις 30 Απριλίου του 2010 ο δικαστής Φαγιάντ Μουλά Καλί, κάτοικος Βιέννης.

Στην καταγγελία του ο δικαστής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για συνδρομή και υποκίνηση σε παραποίηση ισολογισμού, εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκθεση σε κίνδυνο της ευρωζώνης από την Τράπεζα Goldman Sachs.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προς τον Άρειο Πάγο σημειώνει ότι «κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας προέκυψαν καταγγελίες σχετικές με αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο 2000-2001».

Γι’ αυτόν τον λόγο κρίθηκε πως η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει σαφώς ότι σε περίπτωση εμπλοκής πολιτικών προσώπων σε μια υπόθεση η Δικαιοσύνη σταματά και τον λόγο έχει πλέον το Κοινοβούλιο.

Τι απαντά ο Κώστας Σημίτης για το θέμα της Goldman Sachs


Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δήλωσή του τονίζει πως «είναι καιρός να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση».

Και τούτο διότι «οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση».

Συνεπώς, τονίζει, «η ανακίνηση του θέματος του swap του 2001 εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».

ΠΗΓΗ: NEWSBEAST

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ