Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Γεράσιμος Γεωργάτος: "Κατηγορούμαι ότι δάγκωσα άντρα των ΜΑΤ"

Μια ακόμη σκευωρία των μπάτσων, που είναι σε δικαστική εξέλιξη έχει θύμα τον Γεράσιμο Γεωργάτο. Είναι ο μοναδικός που είχε συλληφθεί στην πορεία της 31 Μάη του 2010 όταν είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ για τους επιβαίνοντας στον Στόλο της Ελευθερίας που την ίδια μέρα είχαν δεχτεί δολοφονική επίθεση από το ισραηλινό ναυτικό, με θύμα εννιά πολίτες. Η συγκέντρωση τότε είχε δεχθεί επίθεση από τους σύγχρονους κοτζαμάνηδες –τους μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ- που με χημικά και ξυλοδαρμούς είχαν διαλύσει τους διαδηλωτές...

Ο Γεράσιμος Γεωργάτος έτυχε να πέσει στα χέρια των μπάτσων και αφού έφαγε το ξύλο της αρκούδας ενώ ήταν κρατούμενος, τα «όργανα της τάξης» τον τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί για «αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξη της ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αστυνομικού και άρνηση να δώσει δαχτυλικά αποτυπώματα».

Η δίκη του ήταν να γίνει στις 9 Δεκέμβρη όμως αναβλήθηκε επ’ αόριστο, ενώ για το κατηγορητήριο του στηρίζεται αποκλειστικά σε καταθέσεις μπάτσων. Ο δικηγόρος του Γ. Γεωργάτου, Κώστας Παπαδάκης, σχολιάζει: «Υπάρχουν αστειότητες και αντιφάσεις από τους αστυνομικούς. Ένας έχει φτάσει να γράψει ότι ο Γεράσιμος τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε στον ώμο και στο χέρι, τη στιγμή που φοράνε μία πανοπλία που δεν μπορεί να την δαγκώσει ούτε καρχαρίας, όχι άνθρωπος. Άλλος αστυνομικός έλεγε ότι ο Γεράσιμος πέταγε πέτρες, άλλος ότι έπαιζε ξύλο, άλλος ότι πετούσε μάρμαρα, άλλος ότι κλωτσούσε... Θα έπρεπε να έχει εκατό χέρια για να κάνει όσα του αποδίδονται ταυτόχρονα».

Ο Γεράσιμος Γεωργάτος έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», την οποία παραθέτουμε:

Ως.. .παράπλευρη απώλεια, για τη σημερινή κυβέρνηση και το στενό σύμμαχο της, το Ισραήλ, φαίνεται πως λογίζεται ο μοναδικός συλληφθής από την πορεία της 31ης του Μάη στην ισραηλινή πρεσβεία. Ο Γεράσιμος Γεωργάτος, ανήμερα της επίθεσης και της δολοφονίας 9 Τούρκων, στο «Στόλο της Ελευθερίας», βρέθηκε στη συγκέντρωση που, εν πολύς, αυθόρμητα διοργανώθηκε και εκδηλώθηκε ως απάντηση στην Ισραηλινή εκτέλεση των ακτιβιστών. Δαρμένος από τα ανελέητα χτυπήματα των ΜΑΤ και με κατηγορίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της λογικής, ο συλληφθής, ακόμη και σήμερα 7 μήνες μετά, ταλαιπωρείται παραμένοντας υπόδικος για το κράτος.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Γεράσιμος Γεωργάτος, κλήθηκε εκ νέου να δικαστεί, με μάρτυρες κατηγορίας 7 αστυνομικούς, οι οποίοι με ισάριθμες διαφορετικές εκδοχές, περιγράφουν τη «δράση» του κατηγορούμενου. Η δίκη τελικά, εκ νέου ανεβλήθη με επ' αόριστον χρονικό ορίζοντα.

Γεράσιμε, πως έγινε η σύλληψη σου;
Η σύλληψη έγινε, μετά την επίθεση που έκανε η αστυνομία μπροστά από την πρεσβεία. Ένα κομμάτι της διαδήλωσης έφυγε από τα πλαϊνά, στην προσπάθεια του να αποφύγει τα δακρυγόνα, σε ένα στενό προς τη Κατεχάκη. Καθώς φεύγαμε, για να αποφύγουμε το ξύλο και τα χημικά, βλέπουμε, μπροστά μας να έρχονται ομάδες της ΔΙΑΣ και να πέφτουν πάνω στο κόσμο. Και εγώ, επειδή ήμουν ο τελευταίος από αυτό το κομμάτι της πορείας, δίπλα μου χτυπούσαν το κόσμο, με άρπαξαν, με πέταξαν κάτω και άρχισαν να φωνάζουν «σύλληψη-σύλληψη». Εκεί και μόνο που στεκόσουν μπροστά τους ήσουν εμπόδιο. Οι περισσότεροι εκείνη τη μέρα έφαγαν ξύλο. Απλά, έτυχε να συλλάβουν εμένα. Είχε δημιουργήσει η ίδια η αστυνομία, ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, τέτοιο πανικό από τα χημικά και τις επιθέσεις, που δεν μπορούσαν να περάσουν οι ίδιοι απέναντι και νά με πάνε στο περιπολικό. Προσπάθησαν στην αρχή, σηκωτό, με τα χέρια δεμένα πίσω, να με μεταφέρουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Οπότε επέλεξαν να με κρατήσουν εκεί που με συνέλαβαν και με ξύλο να διώξουν το κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και εκδήλωνε την οργή του, απέναντι τους. Παράλληλα, ένα κομμάτι του κόσμου που απαιτούσε την απελευθέρωση μου, χτυπήθηκε επίσης. Την ίδια ώρα, χτυπούσαν και εμένα. Με σήκωναν από τα χέρια, ενώ ήμουν δεμένος με τις χειροπέδες, μπορούσαν να μου έχουν βγάλει το ώμο για παράδειγμα.

Εκείνη τη μέρα έγινε κάποια άλλη σύλληψη;
Σα σύλληψη καταγράφηκε μόνο η δικιά μου. Οι περισσότερες ήταν προσαγωγές, ενώ άλλους τους χτύπησαν τόσο πολύ που στο τέλος, δεν τους συνέλαβαν. Στο κατηγορητήριο δε, κάποιοι από τους αστυνομικούς, κατέθεσαν πως είχαν συλλάβει κι άλλους, αλλά τους ξέφυγαν...

Στη συνέχεια σε μετέφεραν στην ΓΑΔΑ;
Ναι, στη ΓΑΔΑ και με άφησαν σε ένα παγκάκι για περίπου 5 ώρες χωρίς να μου πουν το παραμικρό. Γύρω στις 11.30 το βράδυ, μου είπαν ένα κατάλογο από κατηγορίες, που την τελευταία μάλιστα την απέσυραν! Ήταν για οργάνωση και σύσταση συμμορίας! Οι άλλες κατηγορίες είναι διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και η βασική κατηγορία, αναφέρει επίθεση χωρίς πρόκληση από τον παθόντα. Δηλαδή πως τους επιτέθηκα χωρίς να με προκαλέσουν. Εκεί, οι 7 αστυνομικοί που καταθέτουν, δίνουν ισάριθμες διαφορετικές εκδοχές: Ο ένας για παράδειγμα λέει πως πέταγα πέτρες, ο άλλος ότι χτύπαγα τους αστυνομικούς, άλλος πως προκαλούσα επεισόδια, ενώ ο καλύτερος αναφέρει πως του επιτέθηκα και τον δάγκωνα στον ώμο!

Ο ανακριτής τι σε ρώτησε;
Προσπάθησαν να με περάσουν από ανακριτή. Δεν έδωσα την συγκατάθεση μου. Ζήτησα να πάω στο νοσοκομείο, διότι είχα σκιστεί στα πόδια, όπου εισέπραξα την ειρωνεία τους. Τελικά και με την συνδρομή του δικηγόρου μου, με πήγαν με χειροπέδες στον Ερυθρό Σταυρό. Εκεί, ακόμη και οι γιατροί τους είπαν για την κατάσταση που ήμουν, ενώ τους ρωτούσαν «είναι εγκληματίας αυτός;». Αυτοί ατάραχοι με άφηναν με τις χειροπέδες ενώ με εξέταζαν οι γιατροί. Την επόμενη μέρα, και επειδή είχα αρνηθεί να δώσω αποτυπώματα, με πηγαινοέφερναν στα γραφεία της ΓΑΔΑ. Πέρασα αυτόφωρο και ορίστηκε η πρώτη δίκη 10 μέρες αργότερα. Πήραμε αναβολή λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η επόμενη αναβολή ήταν τον Οκτώβρη όπου ξαναπήρε αναβολή και φτάσαμε στις 9 του Δεκέμβρη.

Όπου πήρε εκ νέου αναβολή. Για πιο λόγο;
Διότι ο δικηγόρος έκανε ένσταση, ζητώντας για τις σοβαρές κατηγορίες που μου έχουν απαγγελθεί τη παρουσία των αστυνομικών που τις έχουν καταθέσει. Έγινε δεκτή η ένσταση και πήρε αναβολή επ' αόριστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ