Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Χείρα βοηθείας από Ελλάδα στο Ισραήλ

Έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, αποφασίστηκε να συνδράμει η Ελλάδα τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα.
Μετά από σχετικές συνεννοήσεις των δύο πλευρών θα αποσταλούν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CANADAIR, τα οποία θα αναχωρήσουν για το Ισραήλ εντός της ημέρας, για να ενταχθούν το γρηγορότερο δυνατό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ισραηλινών δυνάμεων....

Πύρινη φρίκη στη Χάιφα Τραγωδία στην πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο δάσος Καρμέλ κοντά στο λιμάνι της πόλης, προκάλεσε -σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές- τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα επικεφαλής των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τα θύματα είναι φρουροί που επέβαιναν σε μεγάλο όχημα που έσπευσε να εκκενώσει παρακείμενη φυλακή για να σωθούν οι κρατούμενοι.Το όχημα παγιδεύτηκε στη φωτιά και τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να εγκλωβιστούν και να καούν ζωντανοί.


Εκπρόσωπος του ισραηλινού Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε σχετικά: «Λυπάμαι γι αυτό που θα ανακοινώσω αλλά υπάρχουν πολλοί νεκροί από την τεράστια πυρκαγιά. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε σοβαρά τραυματίες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο δάσος».


Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλά εκτάρια καμένου δάσους, ενώ ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου της Χάιφας εκκενώθηκαν επειγόντως, όπως και ένα κιμπούτς, ένα ξενοδοχείο και ένα οίκημα κράτησης, όπου συνήθως κρατούνται Παλαιστίνιοι πολίτες για λόγους ασφαλείας ή γιατί εισήλθαν στο Ισραήλ χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Την αρωγή ξένων δυνάμεων ζήτησε ο Νετανιάχου Αεροπορική ενίσχυση προκειμένου να κατασβεστεί το συντομότερο δυνατό η μεγάλη πυρκαγιά ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μέχρι στιγμής η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ανταποκριθεί θετικά.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να μιλήσει με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ρωσίας ζητώντας την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών τους για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς».

Προς το παρόν η πόλη της Χάιφα δεν κινδυνεύει από την πυρκαγιά, η οποία προχωρά με ταχύ ρυθμό παρά τις προσπάθειες 1.500 πυροσβεστών και όλων των άλλων δυνάμεων του κράτους που κινητοποιήθηκαν αλλά δεν καταφέρνουν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Ήδη οι Αρχές εκκένωσαν τρία χωριά κοντά στο δάσος ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί δύο ακόμα χωριά που στη συνέχεια τα περισσότερα οικήματά τους κάηκαν. Έχουν επίσης εκκενωθεί το Πανεπιστήμιο της Χάιφα και παρακείμενο ξενοδοχείο.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε τυχαία από σκουπίδια που είχαν πεταχτεί στο δάσος. Προς το παρόν η πληροφορία αυτή δεν υιοθετείται από τις αρχές του Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: ΖΟΥΓΚΛΑ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ