Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πιθανή η απελευθέρωση δύο Γερμανών δημοσιογράφων

Το αίτημα της Γερμανίας για την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων, που συνελήφθησαν όταν επιχείρησαν να πάρουν συνέντευξη από τον γιο της καταδικασμένης σε θάνατο δια λιθοβολισμού, Σακινέχ Μοχαμάντι Αστιανί, εξετάζει το Ιράν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Τεχεράνη.


 «Έχει κατατεθεί ένα νέο αίτημα, δεδομένης της έλευσης της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε είναι πιθανό (οι δημοσιογράφοι) να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Το παρακολουθούμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.
 Η ανακοίνωση έγινε την Τρίτη, που η Γερμανία συμμετέχει, μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Η σύλληψη των δύο δημοσιογράφων που εργάζονται στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Bild am Sonntag τον Οκτώβριο έπληξε τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των συνομιλιών.

Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ενώ έπαιρναν συνέντευξη από τον γιό της Αστιανί, της οποίας η καταδίκη σε θάνατο για μοιχεία έχει προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας και εγείρει ανησυχίες για το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Ο Μεχμανπαράστ ανακοίνωσε ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την τύχη των Γερμανών, ενώ διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τους συλληφθέντες να αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατασκοπείας, έγκλημα που τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών.

Οι συλληφθέντες δεν διέθεταν την απαραίτητη άδεια για να εργαστούν ως δημοσιογράφοι στο Ιράν, όπου ακόμη και οι διαπιστευμένοι ξένοι ανταποκριτές, χρειάζονται επίσημη άδεια για να ταξιδέψουν εκτός Τεχεράνης. Η καταδίκη της Αστιανί σε θάνατο δια λιθοβολισμού έλαβε κάλυψη από τα διεθνή MME, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση την χαρακτήρισε «βάρβαρη», το Βατικανό ζήτησε την επιείκεια του Ιράν και η Βραζιλία πρόσφερε στην Αστιανί πολιτικό άσυλο.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην εξέλιξη της υπόθεσης των δημοσιογράφων και τις συνομιλίες της Γενεύης όπου, διαβεβαίωσε ο Μεχμανπαράστ, το Ιράν έχει ήδη κάνει κάποιες διμερείς συναντήσεις με διεθνείς αντιπροσωπείες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ