Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο παλιότερος σύχρονος άνθρωπος είναι 400.000 ετών!

Μια ανθρώπινη οδοντοστοιχία που που χρονολογείται πριν από 400.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο κοντά στην ισραηλινή πόλη Ρος Χα αγίν είναι - κατά τους επιστήμονες - το παλαιότερο τεκμήριο που αποδεικνύει ότι ο «σύγχρονος άνθρωπος» υπήρχε στην Γη χιλιάδες χρόνια πριν , από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σημειώνει συγκεκριμένα ότι ο "σύχρονος άνθρωπος" ζούσε δυο φορές παλιότερα από όσο τελικά υπολόγιζαν οι επιστημονικές μελέτες, γεγονός που πιστοποιείται από το εύρημα...

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ήταν πως τα παλαιότερα ανθρώπινα λείψανα χρονολογούνται από 200.000 ετών. Τα λείψανα αυτά είχαν ανακαλυφθεί στην Αφρική, κατι που έκανε τους μελετητές να θεωρούν πως σε αυτή την ήπειρο εμφανίστηκε πρωταρχικά ο Χόμο Σάπιενς.

Ωστόσο τώρα, και με βάση το νεότερο εύρημα, η θεωρία αυτή καταρρίπτεται. Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε η ανθρώπινη οδοντοστοιχία, ανακαλύφθηκε το 2000 κοντά στο Ρος Χα αγίν, ανατολικά του Τελ Αβίβ και το ενδιαφέρον εύρημα πήγε κατευθείαν στα εργαστήρια για μορφολογική ανάλυση.

Από εκεί, και μετά από εξετάσεις με ακτίνες Χ και αξονική τομογραφία, προέκυψε ότι τα δόντια έχουν πολλές ομοιότητες με εκείνα του σύγχρονου ανθρώπου. Επίσης ομοιότητες παρατηρήθηκαν και με "τα στοιχεία του σύγχρονου ανθρώπου που είχαν βρεθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ και είναι ηλικίας 100.000 ετών", προσθέτουν στην ιστοσελίδα οι επιστήμονες του ισραηλινού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές που εργάζονται στο σπήλαιο, αυτή η ανακάλυψη αναμένεται να μεταβάλλει την μέχρι σήμερα κρατούσα αντίληψη που συμμεριζόταν ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα, πως ο σύγχρονος άνθρωπος δηλαδή πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική.

Μολονότι και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ισπανία και την Κίνα αμφισβητούν την παραδεδομένη τούτη άποψη, τα τελευταία ευρήματα είναι σημαντικά και ανεκτίμητα, αναφέρουν οι καθηγητές Άβι Γκόφερ και Δρ Ραν Μπαρκάι, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που συμμετείχαν στις ανασκαφές που έγιναν στο σπήλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ