Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Ποδαρικό με έκλειψη ηλίου για το 2011

Με μία μερική έκλειψη ηλίου θα καλωσορίσουμε το νέο χρόνο. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από την ελληνική επικράτεια αλλά δυστυχώς για τους λάτρεις της αστροπαρατήρησης δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό, καθώς ο ηλιακός δίσκος δεν θα καλυφθεί πλήρως από τη σελήνη.

Όπως αναφέρουν αστρονόμοι, αυτή τη φορά το φαινόμενο της μερικής έκλειψης παρατηρείται κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προσφέρει πιο ξεχωριστό θέαμα. Οι μερικές εκλείψεις σημειώνονται 2-3 φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη.
Όσοι πάντως παρακολουθήσουν το φαινόμενο θα πρέπει να φορέσουν τα γυαλιά με ειδικά φίλτρα, που αποκλείουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.
Το φαινόμενο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου από τις 9 το πρωί έως τις 12:07 το μεσημέρι, με το μέγιστο της κάλυψης περίπου στις 10.30. Το ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου θα φτάσει το 65-67%, ανάλογα από το σημείο παρακολούθησης του φαινομένου.

Η επόμενη ολική έκλειψη, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους αστρονόμους, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου του 2012, και θα είναι καλύτερα ορατή από το Cairns της Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ: milamouprasina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τρoμακτικό

Σαρωτικο

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ